27 Nisan 2024 Cumartesi

YARATICI DÜŞÜNMEK  

Hüseyin Güdücü

03-09-2020
Bize yazmak için tıklayınız.

            Orduya yeni katılan askerleri toplamışlar. Komutan gerekli açıklamaları yapmış ve emirlere tereddütsüz uymaları gerektiğini vurguladıktan sonra eğitime geçilmiş. Çavuşlar takımlarını alıp ilk önce dönüşleri öğretmişler ve sonra askerlerin yapmasını istemişler. Bir takımın çavuşu gür sesle;“Hazır ol! Sola dön!” diye bağırmış. Bir tanesi dışında tüm askerler dönmüş. Çavuş bu askeri yanına çağırıp, neden dönmediğini sormuş. Asker; “Ben düşünmeden hiçbir şey yapmam. Önce sola dönüp dönmeyeceğimi düşünmem lazım, Benim düşünmeme izin vermelisiniz,” demiş. Çavuş askeri komutana götürmüş.  

Komutan bu askeri karşısına alıp;  “Asker verilen emri anında ve tereddütsüz yapar. Askerin işi düşünmek değildir. Sen bunu bilmiyor musun?” demiş. Asker, “Komutanım ben düşünce adamıyım, ben düşünmeden hiçbir şey yapamam,” demiş. Komutan bu kişinin askerliğe elverişli olmadığını, seçmelerde gözden kaçtığını düşünerek, geri hizmete verilmesini emretmiş. Bu askeri mutfağa vermişler.  

Mutfağa giden bu askerin önüne bir çuval bezelye koyan aşçı; “Bu bezelyeleri hızlıca ayıkla, büyükleri bir yana, küçükleri bir yana ayır,” demiş. Bir süre sonra aşçı bu askeri kontrol etmeye geldiğinde; askerin hiçbir şey yapmadan öylece düşündüğünü görünce;  “Ne düşünüyorsun, bunlar öğle yemeğine yetişmesi gerekiyor,” demiş. Asker, “Siz bana büyükleri bir yana, küçükleri bir yana ayırın dediniz ama orta boy olanları nereye koyacağım onu düşünüyorum,” demiş.  

Düşünce eğer yaratıcı değilse, eyleme dönüşmüyor ya da dönüştüğünde bir yaraya merhem olmuyorsa, ona düşünce demek yerine hayal demek daha doğru olur.  

Düşünce insan bilincinin ürünü olduğundan, ‘insan düşünceden ibarettir,’ denir. Evet, insan dün başka bugün başka düşünür ama insanın şimdiki hali düşüncelerinin eseridir. O yüzden bir insan durumundan memnun değilse, düşüncelerini değiştirmelidir.  

Düşünceleri değiştirmek kolay mıdır? Her şeyde olduğu gibi burada da kolayını arayanlara formül sunanlar var. Örneğin; olumsuz düşünmeyin, beklentiye girmeyin, her şeyi olduğu gibi kabullenin, hayır demeyi öğrenin vb. Bunlar akıllıca, pratik ve kolay görünüyor.  Geriye hemen şu dakikadan itibaren bunları uygulamak kalıyor. İyi ama insanın mevcut düşüncelerini üreten bilinci olduğu gibi dururken, o bilince; bundan sonra şöyle düşüneceğiz diyerek sonuç alınabilir mi? Bunun olabileceğini varsaymak; elma ağacından armut çıkmasını beklemek kadar abestir.  

Yaratıcı düşünmek; insanı, yeniliğe, değişime, dönüşüme götürür. Eğer bunlar olmuyorsa o düşünce anlamsızdır, beyhudedir. Yaratıcı düşünmek isteyenler bilincini değiştirmelidir. Bunun için bilincini güncel ve doğru bilgiyle donatmalıdır. Eski bilgilerin yerini yenileri alınca bilinç değişecek ve yaratıcı düşünceler üretebilecektir.                              

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Hüseyin Güdücü - Diğer Yazıları
Bütün Hüseyin Güdücü Yazıları