25 Temmuz 2022 Pazartesi

KOVİD-19'A KARŞI TEK BAŞINA

11-02-2022 12:33:03
Sonunda bizi de buldu yüzyılın salgın hastalığı. Kovid-19 virüsü olarak bilinen gripal hastalık 2 yılda farklı varyasyonlara dönüştü. Şu sıralar hızlı bulaşan, "hafif atlatılan" türü OMİCRON hükmünü sürdüyor.
Eşim ile birlikte kalmışız bir yerlerden. İkimiz de aynı anda belirtiler başladı. Bende önce üşümeyle , titremeye başladı. Çevremdeki insanlara aspirin sordum, kimsede yokmuş.. Acayip bir üşüme.. Titreme.. Ardından baş sarısı başladı. Vücutta garip daha önce duymadığınız tepkimeleri hissediyorsunuz. "Hah, şimdi bana da bulaştı bu virüs.." diye aklımdan geçirdim.
Sonra sırtta, kollarımda kas ağrıları 3 saat sonra geçti.
En belirgin özelliği bende; acayip, acılı bir boğaz ağrısı. Sanki jiletle boğazınızı dilimlemişler gibi. Yutkunma zorluğu.
Bunu öksürük takip ediyor ama derinden değil, yüzeyden. Boğaz gıcıklanmasından gibi.
Mücadele boğazda devam ediyor.. Sanki Çanakkale 18 Mart savaşı var boğazda...
Virüs boğazı aşsa işi bitirecek!.. O derece yani!..
Birinci gün biz üşütmedir belki diye test olmadık. Akşam yemeğinde rakı-balık ile karşıladık biz mereti. O da şundan dolayı; güya alkollü içki virüsü savarmış. Bu tezin yanlışlığını kanıtlamış olduk. Alakası yok!..
Testimiz pozitif çıktı. Virüs şımardı, arsız misafir misali 3 gün geçmiş hala oturuyor boğazda, ateşe devam ediyor..
NELER KULLANMALI?
Ben zaten hergün kan sulandırıcı alıyorum. Beslenmem düzenlidir. Ağrılar için P.rol aldım. M..ovid-C günde iki kez. Suda eritilir içilen balgam söktürücü.
Virüse karşı değil ama boğazda yaptığı tahribata karşı antibiyotik kullandım. Doktor da yazdı zaten.
Boğaz gargarası ve antiseptik fısfıs da kullandım. Hiçbir faydasını görmedim. Hastalığın tüm seyri boyunca bir türlü boğaz ağrısı, kuruluğu, yutkunma zorluğu geçmedi bende.
Doktor kas gevşetici hap da önerdi ama 2 tane kullandım. Gerek görmedim. Kas ağrıları bşr daha olmadı çünkü.
Duş almak , çok sıvı tüketmek, meyve bolca iyi geldi. Ilık, limonlu, naneli su hep yanımda..
Yemek olarak bol bol çeşitli çorba..
Suyu ise sürahide ince doğranmış limon dilimlerinde nanede bekletilmiş, olarak aldık. Ayrıca bol bol envayi çeşit bitki çayları+limon+1 tatlı kaşığı bal olarak büyük fincanlarla aldık.
Uyku, istirahat zaten eliniz mecbur. Sizi yıkamıyor tabi bu kadar askerle mücadelede..
4. Günün sonunda boğaz ağrısı bir tık azalmaya başladı..
PSİKOLOJİK DURUM
Bu hastalığın Psikolojisinden de söz etmezsem yalan olur. 2. gün başında ölüm geldi aklıma. Ulan şaka maka bu meret ciğerlerime geçer oturursa, pisi pisine gitmek de var diye korktum iyi mi? Ama hemen toparladım, hep olumlu düşündüm.
Aklıma Kovidten ilk günlerde ölen arkadaşım geldi.
Keşke o da aşılı dönemde yakalansaydı dedim. Bu arada 4 aşılıokduğumu söyleyeyim. Benimle birlikte yakalanan arkadaşlarla konuştum telefonla hep. Bir arkadaşım da aynı psikolojik duruma girmiş. "Bu hastalık beni öldürürse!.." kaygısını taşımış kısa süre. Toplumdaki hastalık algısı, ger gün yayınlanan hastalık verileri, vefat sayıları düşündürüyor bunları bence. Ama asla panik yapmamak lazım.
Ben bypasslı, +65 riskli gruptayım.. Eşime göre daha ağır seyretti bende.
Ataol Behramoğlu'nun bir şiiri vardır;
"Ölümdür yaşanan, tek başına.
Aşk iki kişiliktir."
Hastalığı da herkes tek başına yaşıyor, savaşıyor. Bu sürede şunu öğrenmiş oldum; hastalık geldiğinde değil, gelmeden beslenmeye, belli takviye yiyecek içeceklerle, düzenli uykuyla , güçlü bir bünye ile her daim hazır olmalı.
SAĞLIK BAKANLIĞI İŞİN NERESİNDE?
Pozitif çıktığımızı bildiriyorlar mesajla. 7 gün karantina süresinde evden çıkmayı yasaklıyorlar. Sizi sağlık ekibinin arayacağını söylüyorlar. İlk önce kendi sağlık ocağımdan bir hekim aradı. Şunu kullan, bunu kullan falan.. İyi de var mı bakalım.. Dışa çıkmak da yasak!. Yani yasak savma anlayışında göstermelik bir arama. Başka hastaları ziyaret edip Par.l ilacı bırakıyorlarmış. Bize uğrayan olmadı. İki doktor arkadaşımdan destek aldım. Önerdikleri ilaçları öyle kullandım.
Bir de 312 li numaradan aradı biri. Biri diyorum çünkü tepeden, hükmedici bir sesle, nazik olmayan şekilde konuşan biri.. Hastalıkla ilgili bilinen şeyleri tekrar etti. Ben kendisine riskli grupta olduğumu bu kişilere ekstradan kan inceltici şırınga yapıldığını, bana da gerekli olup olmadığını sordum. Kendisinin diş hekimi, "emir kulu olduğunu" söyledi nedense? Koskoca diş hekimi ne kulluğuymuş bu? Cumhuriyette yurttaşlık vardır. O zaman kapatın telefonu lütfen dedim. Afalladı. İnsanlarla kafa bulmak için mi arıyorsunuz, bir yararınız olmayacaksa.. Bari pratisyen bir hekim arasın dedim. Tabi azarlamaya kalktı, azarı kendisi yedi. Sonra bu durumu konuştum kovid geçiren bir arkadaşımla.. Çok şanslısın, veterinere ya da imama da arattırabilirlerdi dedi.
FİLYASYON EKİPLERİ HİKAYE!
Anlatmak istediğim, kovid mücadelesinde yalnız, tek başınıza olacağınızı bilin. Ona göre hazırlıklı olun. İlaçları da önceden bulundurun. Yetkililerden şefaat beklemeyin. Bu iş çok tavsamış. İlaç falan getiren filyasyon ekipleri hikaye! Gelen giden olmadı bize.. Sanırım toplumsal bağışıklık için bıraktılar işin ucunu..
En iyisi yakalanmamak..
Tüm okurlarıma esenlikler diliyorum.
YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi