26 Mart 2025 Çarşamba

Altyapı; süreçlere dayalı olmak, insanın bilgi kalitesi

Diler Aslan

16-01-2017
Bize yazmak için tıklayınız.


       Altyapı; kurum ya da kuruluşun ve ülkenin fiziksel sistemlerinin toplamıdır. Taşıma, ulaşım, iletişim, haberleşme, kanalizasyon, su ve elektrik sistemleri altyapı sistemlerine örneklerdir. Ülkenin ve iş yerinin altyapısı ile o kurum ya da ya da kuruluşun ve ülkenin başarıları doğru orantılıdır.

       Altyapı; kurum ya da kuruluşun ve ülkenin süreçlerine göre yapılandırılır. Bu da o kurum ya da kuruluşun ve ülkenin insan kaynaklarının bilgi, beceri ve yetkinlikleriyle ilişkilidir.

       Bilgi, beceri ve yetkin insanların seçiminden ise kurum ya da kuruluşun ve ülkenin yöneticileri sorumludur.

       Her türlü uygulamada bu gerçekler akılda tutulmalıdır. Örneğin, arabanızı sürdüğünüz yollarda hasar yaşamaktasınız. Bu yollarda yürürken çamurlu sularla yıkanabilirsiniz. Dış zeminler kaygan malzeme ise kayarsınız hatta kırıklar yaşayabilirsiniz. Tüm bunlardan kim sorumludur? O işi yapan kişiler gibi görünse de aslında bu yaşananların %80’inden o kişilere iş veren yöneticiler sorumludur. Bu sonuçlar, bilimsel değerlendirmelere göre çıkartılmıştır. Bu durumlar yaşanıyorsa bu tür altyapısı olan yerlerin yöneticileri lider özellikleri taşımıyor demektir.

       Kurum ve kuruluşlarda, süreçlere ya da proseslere dayalı yönetim yaklaşımı varsa yukarıda yaşananlar yaşanmaz. Çünkü süreç yaklaşımıyla gerçek hayatta yapılanlar dikkate alınır. Altyapı da bunlara göre yapılır. Örneğin, gerçek hayatta, kentlerdeki yolların engebeli olması diye bir yaklaşım var mıdır? Birkaç ay böyle yollarda araba sürebilirsiniz diye bir yaklaşım olabilir mi?  

       Sürekli karşılaştığımız bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum. Altyapı kurulurken şöyle düşünülmüş. Bir laboratuvarın ısıtılmasına gerek yoktur. Bu düşünceyle ısıtma sistemi yapılmamış. Böyle bir düşünce kabul edilemez. Hiçbir bilimselliği ve yaşamsallığı yoktur. Laboratuvarlarda insanlar çalışır. İnsanın çalışma ortamı oda sıcaklığıdır. Laboratuvarlarda bazı cihazların +180C’de veya daha düşük sıcaklıkta tutulması gerekebilir. O zaman o cihazlar özel odalarda tutulur. İnsanlar o odalara çalışmaya girerken sağlıklarına zarar vermesin diye uygun giysiler giyerler. Anlattığım planlamaya göre inşa edilmiş laboratuvarlarda, dışarıda sıcaklık -70C olduğu zaman, nasıl uygun çalışılabileceğini düşünün.

       Dış zeminde kaygan fayans kullanan kişiler, o zeminlerde yürüyen kişilerin yağmurda kayacaklarını hiç düşünemiyor mu? İş yeri güvenliği konusunda hiç bilgisi bulunmadığı da anlaşılmış olmuyor mu?

       Eğitim ve öğretim sistemimiz ezbere dayalı olduğu için, gerek yönetici kademisindekiler gerekse iş yapanlar altyapı, süreç veya proses ve insan bilgisi kalitesini ilişkilendiremiyorlar. Yaşadıklarımız bunların göstergesi değil mi?

       İyi bir hafta dileklerimle,

       Sevgi ve Saygıyla kalın.

 

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları