23 Nisan 2025 Çarşamba

Neyi, niçin öğrendiğinin farkında olmayanlardan sürekli iyileştirme beklenebilir mi?

Diler Aslan

01-01-2017
Bize yazmak için tıklayınız.

İshak Alaton’a sormuşlar; “Türkiye neden hak ettiği yere gelemiyor? O da yanıtlamış “Ben bilirim”.

İshak Alaton’u defalarca dinledim. Kitaplarını okudum. Çok haklı çıkarımları var. Tüm çıkarımları yanında onun bu “Ben bilirim.” özetini çok doğru buluyorum.

Bu ifadeyi içeren paragrafı 13 Eylül söyleşisinden alarak, izleyen paragrafta paylaşmak istedim.

Gençlere öğütler: İshak Alaton’a sorulmuş: 90 yıldır mücadele ediyorsunuz. Gençler çok umutsuz. Gençlere hayatla ilgili neler söylemek istersiniz, ne önermek istersiniz? “O kadar çok şey söylenebilir ki. Biraz geniş bakmalı. İnsanlar çoğalıyor, yedi buçuk milyar insan 2050 yılında 10 milyar olacak. Hayat çok daha zorlaşacak. Şehirlerde bir yerden bir yere gidemeyecek hale geleceğiz. Bütün bunları öngörebilmek lazım. Hayatını öyle bir şekilde şimdiden koordine etmen lazım ki bu yaşam mücadelesinde altta kalmayasın, bir şekilde, yani çok zengin olman gerekmiyor ama normal bir hayat standardı için tedbir alman lazım. Bunun için en önemli faktör, bir dalda çok bilgi sahibi olman lazım. Ben her işi yaparım abi, o geçti.”

Toplam kalite babası Deming’in Derin Bilgi Sisteminde de sistem elemanlardan birisi bilgi kuramıdır (1. Sistem yaklaşımı; 2. Değişkenliklerin algılanması; 3. Bilgi Kuramı; 4) Psikoloji).

Bir sistem içerisinde en değerli varlık insan kaynaklarıdır. Ne yaparsanız yapın, insanların yeterli bilgisi yok ise başarıya ulaşılamaz.

Türkiye’de başarılı uygulamarıyla örnek olmuş ve dünyada gurular arasında yer almış iki kişi temelde aynı konuya odaklanıyor: Bilgi, derin bilgi, gerçek bilgi, yararlı bilgi…

Bilgiyi sürekli öğrenmenin tek yolu da öğrenmeyi öğrenmek becerilerinin kazanılmasıdır.

Yaklaşık 40 yıllık eğitim, araştırma ve hizmet uygulamalarından çıkarımım da üniversiteye gelen genç erişkinlerin neyi, niçin öğrendiklerini bilmedikleri…; problem çözmeyi bir kenara bırakın problem saptama konusunda da yeterli olamadıkları…

Üniversiteye gelen bir öğrencinin halen problem çözme becerilerini kazanamamış olması ciddi olarak değerlendirilmeli.

Öğrenmeyi öğrenemeyen bireylerin şimdiki dünyamızda geleceği hazırlayamayacağı gerçeğini öğrenmekte gecikiyoruz. Bilgiye hiç değer vermeyen, körükörüne inananların hortladığı ülkemizde neyi niçin öğrendiğini bilmeyen bir nesil yetiştirmenin zararlarını düşünmekte yarar var…

Yeni yılda mutluluklar…

İyi bir hafta dileklerimle,

Sevgi ve Saygıyla kalın.











02.01.2017 DEHA20 Kalite Yönetimi Köşe Yazısı





YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları