Dijital çağda başarılı olabilmek için “21. Yüzyıl meslekleri için bilgi, beceri ve yetkinlikler nasıl kazanılmalı?” sorusuna yanıt bulunmalı…
“Meslekler değişiyor” diye konuşmalar çok yaygın. İnternette “21. Yüzyıl meslekleri” olarak tarandığında, çok çeşitli meslekler listelenmektedir. Sayılan bu mesleklerle ilgili yükseköğretim programları bulunmamaktadır. Bu, zorlayıcı durumu oluşturuyor.
Bu meslek alanlarının çoğu konu alanı uzmanlıkları olarak da adlandırılmakta. Bu konu alanı uzmanlıkları nasıl kazanılmalı? Sorusuna yanıt bulmak en doğrusu gibi görünüyor.
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi “Kariyer Merkezi 21. Yüzyıl Meslekleri” başlıklı kitabı yayımlamış. Uzmanlık alanları altında hangi eğitim gerekli bilgisi bulunmakta. Oldukça yönlendirici olabilir.
Bunun yanında dünyada “Micro-Credentials” olarak adlandırılan “mikro yetkinlik belgelerinin” alınması da yaygınlaşmakta.
Türkiye’de konu alanı uzmanlıkları programlarıyla ilgili çalışmalara çok rastlanmamakta.
Nasıl hazırlanmalıyım? Sorusuna yanıt, kuruluşların iş ilanlarından da bulunabilir. Konu alanı uzmanlığı için kuruluşlar iş ilanlarında; ne gibi bilgi, beceri ve yetkinlik kazanılması gerektiğini açıklıyorlar.
Ancak her konu alanı uzmanının birbiriyle anlaşabilmesi için gerekli olan ve ortak öğrenilmesi gereken konu alanları var. En önemlileri şunlar:
Süreç yönetimi
Kalite Yönetimi
Risk Yönetimi
Proje Yönetimi
Değişim Yönetimi
ve
Son 10-20 yıldır ön plana çıkan “Veri Yönetimi”…
21. Yüzyıl konu alanı uzmanı olmak için ne yapılmalı? Birkaç öneri:
İlgi duyduğunuz işlerin, ilgili sektörlerde hangi süreçlerde yer aldığına bakmalısınız. Süreçler iyi tanımlandığında, süreçteki her basamak ile ilgili iş tanımları açık olarak belirlenir. Bunun için süreç yönetiminin temel bilgilerini kazanmalısınız.
İşlerde kalite nasıl sağlanır öğrenmelisiniz. “Süreç Temelli Yönetim. Dijital Değişime Hazır mısınız?” Başlıklı Kitabımda 12 kalite sistem şartı hakkında bilgi bulunmakta. Bu bilgiler size hangi işte olursanız olun o iş ile ilgili kalite sisteminin nasıl kurulacağını öğretir. Dolayısıyla dijital dönüşümde başarınızı da garantiler.
Yukarıda listelediğim alanlarda mutlaka temel bilgileri kazanmalısınız.
Ortak bilinmesi gereken konular, kuruluşlar için büyük önemdedir. İş hayatında belirli gruplar arasında etkileşim, iyi iletişim ile sağlanır. İş veya sektör ekosistemlerinin sağlamlığı da etkili iletişime dayanır.
21. Yüzyıl konu alanı uzmanlarının yetiştirilmesi ve bu uzmanlar arasında etkili iletişimin sağlanması dijital çağda başarının temelini oluşturuyor. Bu da etkili eğitim programları ve yararlı dokümanlarla sağlanıyor.
İyi bir hafta diliyorum.
Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.
“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.”
Çocuklarımızın gelecekte başarılı ve özgür Türkiye için hazır olmaları dileklerimle…