Teknolojinin ve ülkemizin estetik cerrahisinde gelişmiş olması sebebiyle günümüzde birçok estetik işlemi yapılmaktadır. Kişiler değişken sebeplerden kaynaklı olarak mevcut fiziksel görünümünde değişim yapmak istemekte ve bu değişikliğin işlem sonrasında taahhüt edilen şekil/biçim ile aynı olması gerekmektedir. Bu işlem sonucunda genellikle başta taahhüt edilen şekle uygun operasyonlar gerçekleştirilse de; farklı sebeplerden kaynaklı olarak işlem bu açıdan başarısız olacağı gibi, işlem sonrasında genel sağlık durumda olumsuz yan etkiler gibi farklı sonuçlar da söz konusu olabilmektedir. Hal böyle olunca günümüzde bu vb. şekilde birçok işlemin gerçekleştiğini düşündüğümüzde ilişkiyi hukuki olarak ele almakta faydalı olacaktır.
Söz konusu işlemi gerçekleştiren cerrah ve işlemin üzerinde gerçekleştiği kişi olmak üzere işlemin iki tarafı bulunmaktadır. Bu işlemde estetik cerrahlar; genellikle tedavi olma amacı olmadan, mevcut halinden daha güzel görünmek için estetik cerrahiye başvuran kişilere daha güzel bir görüntüye ulaşacaklarını taahhüt etmektedir. Bu taahhütün cerrahın kusurundan kaynaklanan sebeplerle vücutta istenmeyen bir etki yaratması veya amacına ulaşmayarak kişinin görüntüsünün objektif kriterlere göre estetik olmasını sağlamaması hatalı estetik operasyon olarak tanımlanabilir. Kişinin görüntüsünün objektif kriterlere göre estetik olmaması (işlem başında verilen taahhüte uygun olmaması) söz konusu operasyonun hatalı estetik ameliyat sayılması için yeterlidir.
Yani estetik cerrah, diğer tıbbi müdahalelerden farklı olarak hastanın sadece tıbben zarar görmemesinden değil estetik operasyonun amacına ulaşmamasından yani kişiye taahhüt edilen estetik görüntüye ulaşmamasından da sorumludur. Hastanın istenen estetik görüntüye ulaşmaması doktorun bilgisizliği, tecrübesizliği, özen yükümlüğünü ihlal etmesi, fahiş bir hata yapması, tıbbi uygulamalara aykırı davranmasından ileri gelebilmektedir.
Yukarıda açıklanan şekilde gerçekleşen hatalı bir işlem halinde taraflar arasındaki ilişki eser sözleşmesi olarak değerlendirilecek ve hukuki süreç bunun üzerine inşa edilecektir. Yine söz konusu hatalı işleme karşı girişilecek hukuki işlemlerin muhatabının belirlenmesi işlemin yapıldığı hastanenin niteliğine göre değişmektedir.
Son olarak belirtmek gerekir ki; söz konusu hatalı işlem sonucunda işlem için ödenen ücretin iadesi talep edileceği gibi, işlemin düzeltilmesi için yapılacak yeni estetik işleminin tazmini, işlem nedeniyle çalışılmayan günler sonucunda oluşan kazanç kaybının tazmini ve manevi tazminat başta olmak birçok talepte bulunabilir. Yine işlemin sonuçlarına göre estetik cerrah hakkında taksirli yaralama suçunu işlediği iddiasıyla suç duyurusunda da bulunulabilmektedir.