Dijitalleşen dünyada çeşitli terimler ön plana çıktı. İş ekosistemi bunlardan birisi.
İş ekosistemi son yıllarda çok konuşuluyor. Biyolojik ekosistem, canlıların yaşaması için cansızlarla belirli bir düzende etkileşmesi olarak tanımlanır.
İş ekosistemi de müşteriye üretilen değer için tüm katkı koyanlar arasındaki etkili iletişimin sağlanması anlamındadır.
İş ekosistemi; tedarikçiler/sağlayıcılar, distribütörler, müşteriler, rakipler, devlet kurumları vb. olmak üzere belirli bir ürün veya hizmetin (değerin) hem rekabet hem de iş birliği yoluyla müşteriye ulaştırılmasında yer alan kuruluşların oluşturduğu ağdır. Ekosistemdeki her varlığın diğerlerini etkilediği ve diğerlerinden etkilendiği gerçeğine odaklanılmaktadır. Bu şekilde, biyolojik ekosistemde olduğu gibi her varlık esnek ve uyarlanabilir şekilde sürekli gelişen ilişki yaratarak canlılığını sürdürebilir.
İş ekosistemlerinin iyi anlaşılması, değişimin hızına ayak uydurmak ve bunun önünde kalmak için giderek daha kritik hale gelmektedir. İş ekosistemlerindeki katılımcılar iş birliği içerisinde olmalıdır. Ancak bu şekilde, iş ekosistemi oluşturulurken bireysel olarak yaratabileceklerinden daha fazla değer yaratırlar. İş ekosistemlerini benimsemeyen şirketler geride kalma riski taşımaktadır.
İş ekosisteminin kurulması için kuruluşlara; ekosistem stratejisi belirle, ekosistemi tasarla, planla ve ekosistemi kur basamakları önerilir.
İş ekosistemi, süreç yönetimi ilkelerine göre kurulabilir. Yukarıdaki tanıma göre üretilen değere etkisi olan ve değerden etkilenen herkes ve her kuruluş süreç bileşenleri ve elemanları olarak değerlendirilebilir.
Örneğin, eğitim-öğretim sürecini ele alalım. Her eğitim-öğretim sürecinin ürettiği değer veya ürün, mezundur. Örgün eğitimde, mezunun yeterli olduğuna ilişkin diploma verilir. Ancak mezunun kalitesini etkileyen çok sayıda faktör vardır ve bu faktörler birbirleriyle birlikte çalışmıyorlarsa diploma gerekli yeterliliğin varlığını kanıtlayamaz.
En başında, ilköğretimden itibaren tüm eğitim-öğretim kurumlarının, mezunlarını yükseköğretime hazırlamak şartı gelir. Öğrencilerine meslek kazandıran ve hayata hazırlayan yükseköğretim kurumlarının başarılı olmaları, kendilerine başlayan öğrencilerin alt yapılarının yeterliliklerine dayanır.
Bunun yanında diğer faktörler; öğrencilerin öğrenme isteği ve psikolojileri, öğretmenler, idari personel, yöneticiler, ders ortamları, ders araçları, öğrenme ve öğretme ortamları vb. olmak üzere çok sayıdadır.
Başarı tüm bu bileşenlerin etkili bir şekilde birbirleriyle fikir alışverişlerine dayanır. Fikir alışverişleri kurulan etkili iş ekosistemleriyle sağlanabilir.
İş ekosisteminin sağlam yapılandırılması, ulusal boyutta iş ağları kurulmasıyla sağlanabilir. Ulusal boyutta yürütülmesi yanında uluslararası boyutta temsilcilerle dünya iş ağlarında da yer alınmalıdır.
Bunların başarılması ulusal iş ekosistemi üst kurullarıyla sağlanabilir. Ulusal üst kurullar siyasi otoritelerin önderliğiyle oluşturulmaktadır. Yalnız onların yönetiminde değil, yönetişiminde…
Ülkemizde iş ekosistemlerinin kaliteleri hakkında bilginiz var mı?
İyi bir hafta diliyorum.
Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.