Adlandırma veya terimlerin kavramları ve uygulama başlıklarının tanımları net anlaşılamazsa tüm uygulamaların başarısı başlangıçta etkileniyor. Derin bilgiye dayandırılarak öğrenilmeli. İç kalite güvencesi örneğini paylaşmak istedim.
İç kalite güvencesi kurum veya kuruluş tarafından kurulur. Kalite yönetimi aşamalarına göre yapılandırılır. Bu aşamalar; kalite kontrol, kalite güvencesi ve kalite yönetimi olarak alttan yukarıyadır. Diğer deyişle, kalite kontrolü kurmadan kalite güvencesi sağlanamaz. Kalite güvencesi sağlanmazsa kalite yönetimi kurulamaz.
Bu kalite yapılarını neye odaklı kurulmalı sorusuna yanıt da netleştirilmeli. Kalite kontrol ve kalite güvencesi kurum veya kuruluşun çekirdek, yönetim ve destek süreçlerine odaklanır. Kalite güvencesi süreç boyutunda kanıtlanır. Kurum bütününde değerlendirilir. Süreçlere göre önceliklendirilir ve iyileştirme planları gerçekleştirilir.
İç kalite güvencesi için şu sorular yanıtlanmalıdır: Süreç ile ilgili tüm bileşenler için gereklilikler belirlendi mi? Bunlar; süreç çıktılarının standartlarını, kullanıcı beklentilerini, girdilerin özelliklerini, bu girdileri sağlayıcıların özelliklerini ve süreci başlatan girdiye katma değer sağlayarak hedeflenen ürünün veya hizmetin sağlanması için gerekli koşulları içerir.
Bu gereklilikler belirlendikten sonra bu özelliklerin sağlandığının kanıtlanması için hazırlıklar yapılır. Bu aşamada, “Süreç bileşenleri ve koşulları için taahhüt ettiklerimi nasıl kanıtlayacağım?” sorusuna yanıt aranır. Bunun yanıtı da kalite güvencesi sisteminin kurulmasıdır.
En pratiği “riske dayalı kalite kontrol” yaklaşımıdır. Olası riskler listelenir. Risk azaltma çalışmaları gerçekleştirilir. Hazırlıklar sırasında gerçek hayatta rastlanan olayların kaydedilmesi planı da yapılır. Gerçek hayattaki uygulamalar sırasında oluşan olaylardan dersler çıkarılır. Belirlenmiş olan kalite hedeflerine erişim değerlendirilir. Ve ilerisi için iyileştirme önerileri oluşturulur.
Bu öneriler kuruluşun üst yönetimi tarafından kurum bütününe yönelik gözden geçirilir. Uygulanma planları tüm çalışanlarla paylaşılır.
Süreç ile ilgili problemlerin çözümü için PUKÖ Döngüsünden yararlanılır. PUKÖ döngüsü sürece uygulanır. Planla, Uygula, Kontrol et, Önlem al basamaklarının kısaltılmış şeklidir ve problem çözme aracıdır.
PUKÖ Döngüsü sürece veya prosese uygulanır. Önce süreç çıktısı tanımlanır. Çıktı ürün veya hizmettir. Bu tanımlanır. Ürün veya hizmetin özellikleri net olarak belirlenir. Özelliklerin sağlanması için dokümanlar hazırlanır. Bu dokümanlara uygunluk kanıtlanır. Süreç gerçek hayatta yürütülürken olası olaylara göre önlemler alınır. Ürün veya hizmetin gerçek hayattaki üretilmesi sırasındaki olaylar kaydedilir. Kayıtlar süreç için tanımlanış kalite hedeflerine erişim açısından değerlendirilir.
İç kalite güvencesinde hedeflere erişildiğinin kanıtlanmasında SMART ölçütlerinin sağlanması beklenir. SMART, İngilizce “Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound” sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulan akronimdir. İç kalite güvencesi mekanizmalarında, sırasıyla; Spesifik, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, Gerçekçi, Zamana bağlı ölçütlerinin sağlanmasına odaklanılır.
Kalite güvencesini sağlıyorum diye iddia eden bir kuruluş, süreç yönetimini, PUKÖ Döngüsünü ve ilgili kalite araçlarını öğrenmeli ve sistematik olarak uyguladığını göstermelidir.
Derin bilgi bağlamında, dolayısıyla kapasite artırılması yaklaşımıyla öğrenilirse kalite uygulamaları kuruluşları hiç zorlamaz.
PUKÖ döngüsünün problem çözme aracı olarak kullanılmasında sorun yaşanmaması için sürece uygulandığı hatırda tutulmalıdır. İç kalite güvencesinde kontroller öyle gerçekleştirilmelidir ki, her süreç bileşeni kök-neden analiziyle değerlendirilebilsin.
İyi bir hafta diliyorum.
Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.