FATURANIN HUKUKİ NİTELİĞİ

Emir Abdullah ÖZÇELİK

30-11-2023
Bize yazmak için tıklayınız.

Gerek gündelik yaşantımızda gerekse internet sayesinde alışveriş ve ticari ilişkilerin daha rahat gerçekleşiyor olmasıyla sık sık adımıza fatura düzenlenmektedir. Her ne kadar girdiğimiz ticari ilişkilerde sorun yaşanmaması sebebiyle faturaları kullanmaya pek ihtiyacımız olmasa da, yaşanacak bir uyuşmazlık halinde nasıl hareket edilmesi gerektiği bilinmelidir.

Herhangi bir mal/hizmet karşılığı satıcı tarafından düzenlenen faturalar alıcıya ulaştırılmalıdır. Alıcı tarafından alınan mal/hizmet ile fatura kontrol edilmelidir. Kontrol sonucunda gerçeğe aykırı vb. şekilde düzenlenen faturaya tebliğden itibaren 8 gün içinde itiraz edilmelidir. Aksi takdirde süresi içinde itiraz edilmeyen fatura, satıcı tarafından ispat aracı olarak kullanılabilir. Çünkü süresi içinde itiraz edilmeyen faturanın içeriği kabul edilmiş sayılmaktadır. Ancak alıcı tarafından tebliğ alınan faturaya 8 gün içinde itiraz edilmesi durumunda söz konusu fatura alıcı aleyhine kullanılamayacaktır. Hal böyle olunca fatura içeriğinin doğruluğunu ispat yükümlülüğü satıcıya geçmektedir.

Önemle belirtmek gerekir ki; 8 gün içinde itiraz edilmeyen fatura da tek başına ispat için yeterli değildir. Faturaya dayalı bir borcun varlığı halinde gerçek bir borç ilişkisinin varlığı da aranmaktadır. Yine faturayı tanzim eden tarafın fatura ile beraber taraflar arasındaki hukuki ilişkiyi kanıtlaması bile yeterli sayılmamakta, faturada yazılı bedel üzerinden yaşanacak bir uyuşmazlık halinde de miktarın ispatı için yazılı belge aranmaktadır. 

Kısaca toparlayacak olursak; anlaşmaya aykırı düzenlenen faturaya 8 gün içinde itiraz edilmelidir. İtiraz edilmese bile fatura tek başına bir sözleşme olmayıp ifaya ilişkin bir belge niteliğine sahiptir. Faturaya dayalı bir borcun varlığı için her şeyden önce gerçek bir borç ilişkisinin varlığı şartına bağlıdır. Faturayı düzenleyen ve alan kimse arasında böyle bir borç ilişkisinin olmaması halinde faturanın hukuki bir sonuç doğurması da mümkün değildir. 

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Emir Abdullah ÖZÇELİK - Diğer Yazıları
Bütün Emir Abdullah ÖZÇELİK Yazıları