Günümüzde çok çeşitli alanlarda değişikliklerle karşı karşıyayız. Teknolojik gelişmeler, iklim değişiklikleri, maddi kısıtlılıklar ve insanların insani değerleri kaybetmeye başlaması yalnız birkaç alan. Bu değişikliklere nasıl uymalıyım? Sorusuna yanıt bulmaya çalışıyoruz.
Diğer soru da “Bu değişikliklere nasıl uymalıyız?” Olmalı. Bireysel olarak uymak ne kadar önemliyse toplum olarak takım ruhuyla uymak o kadar önemli.
Değişikliklere uymak yönetilmeli. Maalesef ülkemizde yönetim sistemi oluşturmak konusunda açıklıklar var. Yönetim sistemlerinin kurulması gerekliliğine inanmayanlar veya inanmadığının farkında olmayanlar çoğunlukta. “Ben yaparım olur” yaklaşımı yaygın. Böyle olunca kaybetmeye mahkûm toplumlar arasında olunuyor.
Değişikliklere uyum sağlamak için öncelikle, “Öğrenmeyi öğrenmek” açısından ne durumdayız? Bunu yanıtlamak gerekiyor.
Nasıl öğreneceğiniz ile ilgili stratejiniz var mı? Sadece kulaktan duyduklarınızla, sosyal medya veya basılı yayınlarla mı öğreniyorsunuz. Bu stratejiyle doğruları veya gerçekleri öğrenemezsiniz.
Kanıta dayalı olduğu söylenen ancak kanıtları belirtilmemiş yayınlara mı inanıyorsunuz? Yeterli değil ancak biraz daha iyi durumdasınız.
Kanıtları gösterilmiş bilgilerle mi öğreniyorsunuz? Bir derece daha gerçeklere yakınlaştınız sonucu çıkarılabilir.
En iyi kanıtlar olduğu yetkin uzmanlarca ispatlanmış kanıtlara dayalı bilgilerle mi öğreniyorsunuz? Öğrenmek açısından iyi yoldasınız.
Diğer önemli konu neyi öğreneceğinize karar vermek. Öncelikle, öğreneceğiniz alanın, terim ve kavramlarına odaklanın. Hangi konu olursa olsun bir adlandırma veya terim kullandığınız zaman herkes aynı kavramı anlamalı. Başlangıçta terim/adlandırmaların kavramları doğru anlaşılmazsa sonraki çalışmalar çöp oluyor.
Ör. “Kalite” tanımının günümüzde doğru anlaşılmadığını gözlemliyoruz. Bu nedenle kurulan kalite yönetimi sistemi veya kalite güvencesi sistemi yararlı olamıyor.
Kalite gurularının tanımlamaları:
Crosby “Kalite tanımlanmış gereklilikler/şartlara uygunluktur.”
Juran “Kalite kullanıma uygunluktur.”
Deming “İyi kalite, müşteriye uyan kalite standardına öngörülebilir derecede uyum sağlanma ve bağlı olma derecesidir.”
ABD Kalite Derneği “Kalite, özellikle ürün ve hizmetlerin tanımlanmış gerekliliklere uydukları ve müşterileri memnun ettikleri ölçüde mükemmelliği ifade eder.”
Hepsini birleştirirsek; “Kalite, bir nesnenin veya varlığın (örneğin, süreç, ürün veya hizmet) belirli bir dizi tanımlanmış nitelik veya gerekliliği/şartı karşılama derecesidir.” diye tanımlayabiliriz.
Halen pahalı, şık olan her şeyin kaliteli olduğuna inanan var. Bazıları da performans olarak bir sayı hedefliyor. O sayıya erişince kaliteliyim diyebiliyor.
Yukarıdaki tanımları İnternet’te güvenilir bir üniversite sitesinden bulmak bir dakika dahi sürmedi. Öğrenme odaklı olunması önemli.
Değişimi yönetmek, öğrenmeyi öğrenmekten geçiyor. Kalite tanımı örneğine göre güncel gereklilik ve beklentiler doğru öğrenilirse veya gelecek iyi öngörülebilirse değişim kalite yönetimiyle birlikte doğru olarak sağlanabilir.
İyi bir hafta diliyorum.
Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.