Dünyada çeşitli alanlarda kurum veya kuruluşlar için sıralama yapılır. Bu sıralamalarda belirli göstergeler kullanılır. Kurum veya kuruluş bu sıralamadaki yerine bakarak sıralama grubu arasındaki yerini belirler. Bu göstergeler kıyaslamadaki yerinin anlaşılması açısından önemlidir. Ancak sürekli iyileştirme, kalite güvencesinin sağlanmasıyla gerçekleştirilir.
Kuruluş bu sıralama göstergelerini kendi performans göstergeleri olarak belirleyebilir. Bu göstergelere erişmek için plan yapar. Güçlü ve zayıf yönlerini belirler. Bu güçlü ve zayıf yönlerinin dış dünya bağlamında yarattığı fırsatları ve tehditleri de sıralar. Bunlara göre risk analizi yapar. Stratejilerini tanımlar.
Bu stratejilere göre girişimlerini belirler. Girişimler; program, proje, süreç/proses ve bunlara dayalı olarak çeşitli faaliyetleri kapsar. Bu faaliyetlerini belirli programlarla uygulamaya koyar. Niyetlerini politikalarla açıklar. Kalite kültürü yerleşmiş kuruluşta kalite politikası da net ve doğru olarak açıklanır.
Performans göstergesi ve kalite güvencesinin kanıtlanması bu aşamada hassas bir kavşaktır. Genellikle hedeflenen sayı olarak belirlenen performans göstergesine erişme yolunda kalite boyutu paralel yürütülmemektedir.
Sıralamalarda yararlanılan göstergeler, sıralama bağlamında performans göstergesi olsa da kalite güvencesini kanıtlayamaz.
Kalite güvencesi; hedeflenen ürün ve hizmetin standartlara uyduğunun kanıtlanması yanında yürünen yolda kalite kültürünün yerleştiğinin kanıtlanmasıyla anlaşılır. Örneğin, çevreye hasar verilerek hedefe ulaşmak kalite güvencesini kanıtlamıyor.
Hedefe erişmek için girişimlerini projelerle veya süreçlerle/proseslerle yürüten kuruluş, her girişim için performansını genellikle dört boyutta değerlendirmelidir.
Bunlar; süre, kalite, maliyet ve esneklik boyutlarıdır. (Esneklik: ani değişiklere ve geleceğe uyum yeteneğidir).
Sıralamada üst düzeyde olmak, sadece o gruptaki sıralama ölçütlerine erişmektir. Bu sıralamalarda, süreye uyum, kalite ve maliyet değerlendirilmemektedir.
Kalite güvencesi hedefe ulaşırken yapılan hataların veya yanlışların değerlendirilmesidir. Sürekli iyileştirmeye odaklanılır. Bu şekilde geleceğe net adımlarla yürünebilir.
Sürekli iyileştirme ancak başarıyı etkileyen hataların ve yanlışların kalite açısından değerlendirilmesi ile gerçekleştirilir.
Bir kuruluş süreye uydum, şu kadar kazanç sağladım diye belirtse de hata ve yanlışları değerlendirmeden kalite güvencesini kanıtlayamaz ve kendisini geleceğe hazırlayamaz. Dolayısıyla gerçek anlamda performans gösteremez veya başarılı olamaz.
İyi bir hafta diliyorum.
Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.