Türkiye Kliniklerinin “Akademik Akıl” başlıklı platformu var. Çeşitli bilim alanlarından akademisyenler köşe yazarı olarak kayıtlı. Her ay bir tema ayın konusu olarak bildiriliyor. O temaya odaklı yazı isteniyor.
Temmuz 2023 ayın konusu Yapay Zeka (YZ) idi. “Yapay zekanın kalitesi ve taraf tutmaması” başlıklı yazı gönderdim (https://www.akademikakil.com/yapay-zekanin-kalitesi-ve-taraf-tutmamasi/dileraslan/). Yapay zeka temelli ürünlerin kalite güvencesi nasıl değerlendirilir? Sorusuna yanıt bulmaya çalışıyorum.
Yapay zeka temelli ürünler hızla artıyor. Üretim robotları, sürücüsüz arabalar, akıllı asistanlar, sağlık yönetimi, otomatik finansal yatırım, sanal seyahat rezervasyon kuruluşları, sosyal medya izlenmesi, pazarlama sohbet robotları gibi sınıflandırmalar yapılıyor. Dolayısıyla her kuruluş bu ürünleri kullanmak isteyecektir. Özellikle çalışana ödenen ücretlerin bu kadar arttığı günümüzde…
YZ temelli ürüne bedel ödenirken kuruluşun o ürünün kendi beklentisine uyma durumunu değerlendirmesi önemli. Hangi ürünü satın almalıyım? Kararı verilirken, kuruluş kendi isteklerini net tanımlayabilmeli ve YZ temelli ürünün veya hizmetin kalite güvencesini değerlendirebilmeli. Yoksa ürün çöpe gidebilir.
Japonya’da “YZ Temelli Ürün ve Hizmetlerin Kalite Güvencesi İşbirliği” YZ temelli ürün ve hizmetlerin kalite güvencesi kılavuzunu yayımlamış. 237 sayfalık bir kılavuz (https://www.qa4ai.jp/QA4AI.Guideline.202201.en.pdf). Bu alanda İngilizce yayınlar da bulunmakta.
Türkiye’de YZ’nin çeşitli alanlarda kullanımları ile ilgili çalışmaların yayınları bulunmakta. Özellikle kalite güvencesi sürecinde YZ kullanımına odaklı çalışmalar var.
Ancak YZ temelli ürün ve hizmetin kalite güvencesinin değerlendirilmesiyle ilgili bir müzakere platformuna rastlayamadım. Maalesef ülkemizde yeni konuların ortak anlaşılmasıyla ilgili müzakere platformlarının oluşturulması alışkanlığı bulunmamakta.
“Think Tank” olarak dünyada yaygın olan “Düşünce Kuruluşları” alışkanlığı yok. Zamanımız, enerjimiz geriye özlem duyan insanların yaptıklarına odaklı yürüyor. Ülkemizde dengesiz bir mülteci yerleşimi var. Enflasyon da eklenince bu kaygılarla yüksek potansiyelimizi de etkili kullanamıyoruz.
Yapay zeka temelli ürün ve hizmetlerin kalite güvencesi; sanayi kuruluşları, her boyuttaki kobileri ve tüm iş yerlerini ilgilendirmekte…
YZ temelli ürün ve hizmetlerin kalite güvencesi ile ilgili çalışmalar dünyada gelişmekte. Onların kılavuz üretmelerini beklemeyelim. Ülkemizde de üretilebilir. Potansiyelimiz var.
Umarım alanın uzmanları ve akademisyenleri ülkemizde bir müzakere platformu oluşturarak Japonya’daki gibi bir kılavuz geliştirebilirler. Bu kılavuzdan ilgilenen tüm kurum ve kuruluşlar yararlanabilir.
İyi bir hafta diliyorum.
Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.