21. Yüzyılda kalite profesyoneli

Diler Aslan

12-06-2023
Bize yazmak için tıklayınız.

Dijital çağ; çeşitli kolaylıklar sağlıyor olsa da bir o kadar da zorluklara neden olmaktadır. Kazanılması gereken bilgi, beceri ve yetkinlikler iyi planlanmalı ve yürütülmelidir.

Geleceği öngörerek çok iyi plan yapanlar hep bir adım önde olurlar. Çağımızda bu şart neredeyse var olmak için olmazsa olmazlardandır. Geleceği ön görebilmek için şimdi daha çok araç bulunmaktadır. Önemli olan bu araçların farkına varılması ve etkili kullanabilecek insan gücünün sağlanabilmesidir.

Dijital çağ kalite yönetimini de etkilemektedir. Bu köşede yıllardır yazmamın nedeni kalite yönetimini hakkıyla uygulayan kişi veya kuruluşların başarılı olmasıdır. Hakkıyla uygulamak konusunu vurgulamak isterim. Diğer önemli unsur da kişiyi veya kuruluşun kalite yönetimini kuran ve/veya denetleyen kalite profesyonellerinin kalitesidir. Dolayısıyla güne uyan bilgi ve becerileri kazanmış olan kalite profesyonelleridir. 

Dijital teknoloji verilere dayalı öngörüler sağlar. Bu bağlamda asıl önemli olan veri kalitesidir. “Çöp girerse çöp çıkar” ilkesi sürekli akılda bulundurulmalıdır.

Kalite profesyoneli hangi standardı referans alsa da kuruluştaki verilerin kalitesini değerlendirir. Geleneksel denetimlerde yazılı dokümanların içerikleri değerlendirilir. Şimdi değerlendirmeler; bilgisayarlarda toplanan verilerin adlandırılma, toplanması ve işlenmesi kalitesini de kapsamaktadır. Bu verilerden çıkarılan bilgilerin kanıta dayalılık durumu incelenir.

Toplanan veriler yapay zeka ile veya çeşitli algoritmalara dayalı programlarla işlenebilir. Bunların kalitesinin değerlendirilebilmesi için kalite profesyonelinin kazanması gereken bilgi ve beceriler vardır.  

Kalite profesyonelinin dijital çağda başarılı olabilecek yetkinlikleri nelerdir? Bu konuda ülkemizde bir yaklaşım var mıdır? 

“Kalite profesyoneli sertifikası” ve “quality professional certificate” diye Google’da tarama yaptım. 

Türkiye’deki eğitimler daha çok kalite yöneticiliğine odaklanmakta ve yaygın olan ISO kalite yönetimi standartlarının eğitimini içermekte.

İngilizce taramalarda kalite profesyoneli sertifikasına yönelik içerikler bulunmakta. 

Kalite profesyonelleri: başlangıç, orta veya ara ve ileri düzeylerde gruplandırılıyor. 

Başlangıç düzeyindekiler; kalite tetkikçisi, kalite teknisyeni, kalibrasyon teknisyeni, yarı zamanlı kalite profesyoneli, kalite koordinatörü;

Orta veya ara düzeydekiler; süpervizör, denetçi, analiz uzmanı, süreç/üretim/proje mühendisleri, yeşil kuşak, konu uzmanı, kalite mühendisi; 

İleri düzeydekiler; kalite yöneticisi, kalite eğiticisi, yazılım kalitesi mühendisi, konsültan/danışman, istatistik uzmanı, idareci, iş lideri, siyah kuşak, tedarikçi kalitesi mühendisi veya profesyoneli, uygunluk veya güvenlik mühendisi, usta siyah kuşak, kaliteden sorumlu başkan yardımcısı

olarak adlandırılmakta.

Ülkemizde eğitim programlarında, iş yerlerinde, sivil toplum kuruluşlarında ve siyasi partilerde bu tür iş tanımları var mı? Bu kadar profesyonel ihtiyacının farkında mıyız?

İş tanımları olmalı ve bunlara göre bilgi, beceri ve yetkinlik kazanmış kalite profesyonelleri kalite ile ilgili teknik işleri, tüm kuruluş çalışanlarıyla birlikte yürütmeli. Yoksa 21. Yüzyılda başarıdan bahsedilemez.  

İyi bir hafta diliyorum.  

Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın. 

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları