30 Nisan 2025 Çarşamba

Takım olmak, bütünü anlamak, ayrıntıyı ilişkilendirmek

Diler Aslan

05-06-2023
Bize yazmak için tıklayınız.

Dünyada ve ülkemizdeki örnekler incelendiğinde takım olmak başarının birinci şartı.

Ardından bütünü anlamak geliyor.

Sonra da bütünsel bakış ile bütün içerisindeki ve bütünü etkileyen dışarıdaki tüm ayrıntıları ilişkilendirebilmek önemli bir yetenek.

Takımın amacı iyi veya kötü olsun bu üç şart karşılanmadıkça takım başarılı olamıyor. 

Amacın iyi veya kötü olması kişiye veya takıma göre değişir. Görecelidir.

Örneğin, futbol, basketbol ve voleybol gibi her oyunda amaç kazanmaktır. Kazanmayı amaçlayan takım diğer takımı yenmeyi de amaçlar. Kazanmak iyi amaç iken yenmek diğer takım için kötü amaçtır. 

Kazanmaya veya yenmeye çalışırken oyunu kurallarına göre oynamak şarttır. Kurallara uymayan takım diskalifiye olur. Oyundan men edilir.

Ancak bazı oyunlar vardır karşısındakine zarar verebilecek hareketleri içerir. Amerikan futbolu ve İngiliz ragbi (rugby) oyunlarını inceleyin, kazanmak için oyuncular hücum ederken veya kendilerini savunurken birbirlerine hasar verebiliyorlar. Oyuncuların birbirlerine zarar verici hareketlerde bulunmalarına karşın kurallara uymayanlar oyun dışına çıkarılıyor.

Orkestranın başarısı için de takım olmak şarttır. Her müzik aracı belirli yere yerleştirilmezse ve müzik parçasının notalarına uygun çalınmazsa başarılı olamazlar.

Spor ve müzikte başarı takım olabilme, bütünsel bakabilme ve ayrıntıları ilişkilendirmedeki yeteneklere dayanır. 

Hayattaki başarı da birçok durumda takım olmaya dayanır. 

Ülkemizin var olmasını sağlayan Kurtuluş savaşındaki başarımızı takım olmaya borçluyuz. Ülke olarak dünyadaki durumu iyi anladık. İçerideki ve dışarıdaki tehlikelerin farkında olduk ve her bir ayrıntıyı ilişkilendirerek Türkiye Cumhuriyeti için iyi bir takım olabildik. 

Spor oyunlarında amaç takım olarak başarı göstermek, taraftarları mutlu etmek yanında tüm izleyen seyirciyi mutlu etmektir.

Konserlerde amaç iyi çalarak ve/veya söyleyerek dinleyicileri mutlu etmektir. 

Aslında yönetim bilimi uzmanları bu gerçekleri görerek sürekli yönetim şekillerinde iyileştirmeleri gerçekleştiriyor. Yayınlarla ve kitaplarla sunuyor. 

Önemli olan okuyup anlamak.

Okuyup öğrenmek ve gerçek hayatta uygulamak şart.  

Yoksa sizden üstün olmayı ve sizi ne pahasına olursa olsun yönetmeyi hedeflemiş takımlar hep sizden önde olurlar.

İyi bir hafta diliyorum. 

Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın. 

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları