7 Aralık 2024 Cumartesi

FİKİR AYRILIĞI  

Hüseyin Güdücü

27-04-2023
Bize yazmak için tıklayınız.

 

            İnsanlar dış dünya ile duyuları aracılığı ile temas kurarlar. Bir başka deyişle; görerek, duyarak, koklayarak, dokunarak ve tadarak elde ettiği bilgileri zihnine alırlar. Bu bilgiler bellekte saklanır, gerektiği zaman oradan alınır ve fikir, düşünce, hayal, sanat olarak ortaya konur.  

Bellekteki bilgilerin hepsi saf bilgi değildir, bazı bilgilerin içinde duygular vardır. Örneğin anne bilgisi, sadece beni doğuran kadın olarak kayıtlı değildir. Anne kelimesinin içinde sevgi ve şefkat duyguları vardır. Yani kişi anneyi bellekten zihne taşıdığında bu duyguları da hisseder. Tıpkı bunun gibi kişinin inançları, kutsalları, alışkanlıkları bilgiye eşlik eder.  

            Bellekteki bilgiler o insanın hazinesidir. Bu bilgiler zamanı ve sırası geldikçe zihne geçer. Zihin bu bilgileri alp kullanarak fikir yürütür. Gerçekçi fikir yürütebilmenin ilk koşulu, bellekte gerçek bilgilerin olmasıdır. İşte asıl sorun buradadır. Bellekte gerçek bilgilerin bulunması çok zordur. Zira çocuklara gerçeklerden ziyade topluma uyum sağlayabilmeleri için genel kanılar yani ön yargılar yükleniyor. Ne yazık ki insanlar, toplumun onlara verdiği genel kanıları, sanıları, inançları ve kendi tecrübelerini gerçek sanırlar. Bu gerçek sandıkları bilgileri birbirine benzeyenlerle kıyaslayarak fikir yürütmeye çalışırlar.  

            Aile hekimi olarak bir anım buna iyi bir örnek teşkil eder. Kalp doktoruna giden kamyon şoförü bir hastam, bana şöyle dert yandı: “Ben kalp doktoruna gittim, bana kalp damarında tıkanıklık var dedi. Ben de, peki ne olacak dedim. Doktor, size ilaç vereceğim ömür boyu kullanacaksın dedi. Şimdi doktor bey ömür boyu ilaç kullanmak yerine bunun başka bir yöntemi yok mu? Biz kamyonun yakıt sisteminde bir tıkanıklık olunca; sistemi bir ucundan kompresöre bağlıyoruz.  Kuvvetli bir hava veriyoruz orada ne kadar pislik varsa öteki uçtan çıkıp gidiyor. Bana böyle yapılsa olmaz mı?” Adam insanın dolaşım sistemi ile kamyonun yakıt sistemini benzer kabul ediyor. Kamyonda yaşadığı tecrübeden çıkardığı sonucu doğru kabul ediyor.  

Bir fikir ortaya atan kişi, belleğindeki ön bilgiye dayanıyor. Eğer ön bilgi yanlış ise doğru çıkarım yapmak mümkün değildir. Eğitim almamış kişiler belleğindeki ön yargıların nerdeyse tamamının gerçek dışı olduğunu fark edemez, dahası fark etmek istemez. Çünkü zaten inançları, kutsalları, alışkanlıkları, kişisel tecrübeleri ile hayata tutunmaktadır. Bu yüzden pek çok insan için gerçekler korkunç bir şeydir.  

Her bir insanın belleğindeki malzeme farklıdır. Birincisi farklı malzemeden bir fikirler doğar. İkincisi gerçekleri talep edenler her an gerçeklere ulaşmaya çalışırken, talep etmeyenler bildiklerini okurlar. Hal böyle olunca fikir ayrılıkları olmazsa olmazdır.  

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Hüseyin Güdücü - Diğer Yazıları
Bütün Hüseyin Güdücü Yazıları