26 Mart 2025 Çarşamba

Nasıl?

Diler Aslan

16-10-2016
Bize yazmak için tıklayınız.

                            

       Sürekli iyileştirme kapsamında, kendimize ve bulunduğumuz gruba bazı sorular sorarız. Grup; iş yeri, sivil toplum kuruluşu, vb. gruplar olabilir. Bu soruların yanıtları yaptıklarımızı daha gerçekçi sorgulamamıza yardımcı olur.

       Kuruluşun misyon, vizyon ve değerlerinin ilk basamakta yazılmasının nedeni yine kişinin ya da kurumun kendisini sorgulamasına yardımcıdır.

       Misyon ne için varız? Varolduğumuz neden için nasıl bir yol izlemeyi benimsedik?

       Vizyon, gelecekte kendimizi nerede görmek istiyoruz? Sorusuna yanıttır.

       Değerlerimiz aslında politikamızın temelini oluşturur. Yürüdüğümüz yolda nasıl ilerleyeceğiz?

       Amaç ve hedeflerimizi belirledikten sonra bunlara erişmek için neler gerekli? Sorusunu yanıtlamak için eksiklik/açıklık analizi yaparız. Bu analizle; eksik olan insan kaynağı, donanım, mekan, diğer şartlar saptanır. Şu anda sahip olduklarımızla karşılaştırılır ve eksik olanların tamamlanması için plan yapılır.

       Bu planda da nasıl yapılanmalıyım? Nasıl yol almalıyım? Sorularının yanıtları bulunmaya çalışılır. Bu da stratejik planlama kapsamındadır. İngilizce “Strength-Weaknesses-Opportunities-Threaths”  sözcüklerin ilk harflerinden oluşan SWOT analiziyle (Türkçesi “Kuvvetli yönlerimiz-Zayıf yönlerimiz-Fırsatlarımız-Tehditler” sözcüklerinin kısaltması olan KZFT analizidir.) içerideki kuvvetli ve zayıf yönlerimiz; dışarıdaki fırsatlar ve tehditler saptanarak eksikler doldurulmaya çalışılır.

       Tüm bu planlamalarda ne, niçin, nerede, ne zaman, nasıl sorularına yanıt bulunur. Bazıları ardışık birkaç kez sorulabilir. İçlerinden en sık sorulan soru nasıl sorusudur.

       Örneğin, “Nasıl üretebilirim?” sorusu yanıtlanırken tüm yapılanma ortaya çıkar. Nasıl insan? Hangi bilgi ve beceriler? Nasıl mekan? Donanım; süreçler/prosesler, çalışan ortamı, çalışan sağlığı ve iş yeri güvenliği; müşteri hizmetleri, vb. tüm yapılanma planı yapılarak “nasıl mekan?” sorusu yanıtlanabilir. İnsan kaynaklarını ele alalım. Yapılacak işlerde bilgi ve yetkinliği bulunmayan insanlarla; araba, bilgisayar, uçak, ve benzerlerinin ek parçaları üretilebilir mi? Aşçı; bilgili ve yetkin değilse pişirdiği yemek, vb. yenebilir mi? En komplike uygulamadan en basit gibi görünen ancak kaliteli insan için şart olan beslenmeye kadar her uygulamada, dolayısıyla yukarıda sayılan tüm yapılanmayı etkileyen, insan kaynakları önemlidir.

       İnsan kaynakları anahtar sözcüklerdendir. İnsan kaynaklarının bilgi, beceri ve güvenilirliği odakta olmalıdır. Derin bilgisi olmayan insan yararlı olamaz. Beceri geliştirerek yetkinliği kazanmamış insan yararlı olamaz. Bunlar tamam olsa da güvenilir olmayan insan yararlı olamaz. Özellikle iyi uygulamalar için yararlı olamaz.

       Güvenilirlik; iyi uygulamalarda, dolayısıyla kalite yönetiminde  odaktaki anahtar sözcüktür.

       Güvenilirlik kişinin ve kurumun değerlerini nasıl uyguladığına bağlıdır. Örneğin, hepimiz refah bir yaşam için para kazanmalıyız. Önemli olan nasıl kazandığımızdır? Hırsızlık da para kazanma yoludur, her aşamasında kayıt tutarak, vergi vererek para kazanmak da bir yoldur.

       Üretilen ürünün güvenilir olduğu ancak nasıl üretildiğinin kanıtlanmasıyla anlaşılır. Sıçanların dolaştığı fırında da ekmek üretilir, pırıl pırıl bir fırında da…

       Verilen hizmetin güvenilirliği nasıl uygulandığının kanıtlanmasıyla anlaşılır. Bir restoranda masa üzeri, yer silinen bez ile de silinebilir, masanın kendine has ayrı bezinin bulunduğu restoranlar da olabilir.

       Nasıl? Sorusuna verilen yanıtlara güvenilemiyorsa çokk şey kaybedilmiştir ve/veya kaybedilmektedir.

       Tüm değerlendirmelerimizi buna göre yapalım. Stratejik planın önemi de odakta olmalı…

       İyi bir hafta dileklerimle,

       Sevgi ve Saygıyla kalın.

 

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları