23 Nisan 2025 Çarşamba

Yönetim sürecinin anahtar fonksiyonları

Diler Aslan

20-02-2023
Bize yazmak için tıklayınız.

Yaklaşık 2001’den itibaren 22 yıldır bu köşede yazıyorum. Eğitim, araştırma ve iş hayatımda öğrendiklerim ve yaşadıklarım kaliteye odaklanmanın önemini hep kanıtlıyor. Yalnız, sertifika alayım diye değil, kalite kültürünün yerleşmesi amacıyla uygulanan kalite yönetimini kast ediyorum.

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depreminin hemen ardından yaşadıklarımız ve halen yaşananlar kalite yönetimi ve kalite kültürü hakkında yürünecek çok yol olduğunu gösteriyor.

Kalite kültürünün temelinde; kanıta dayalılık, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve etik ilkeler vardır. Bunun için çaba harcanır. Bilimsel bilgi kullanılır.

Yönetim Bilimi çok sayıda yol gösteriyor. Yönetim Bilimiyle ilgili çeşitli akademik birim var. Eğitim ve öğretim programları bulunmakta. Ancak ülkemizde yönetici olanlar, bu bilimin varlığı konusunda yeterli bilgi sahibi değiller gibi görünüyor.

Her yönetici, yönetim bilimi hakkında gerekli bilgileri kazanmalı. Yönetim biliminin önerdiklerini kullanmalı.

Yıllar önce bize öğretilen süreç yönetimi, 2015’ten itibaren ISO 9001 Kalite Yönetimi Sistemleri – Şartlar Standardıyla ön plana çıktı. Gözlemim, ISO 9001:2015’e göre Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası alan kurum ve kuruluşlarda süreç kavramının net yerleşmemiş olduğu yönünde.

Her kurum ve kuruluş süreç temelli yönetimi kurmalı. Bilim, ISO Standartları, akreditasyon standartları ve mükemmellik modelleri süreç temelli yönetimi öneriyor. Her zaman önemliydi. Dijital çağda kaçınılmaz oldu.

Her kurum ve kuruluş ürün ve hizmet üretmek üzere kurulur. Bunlar üretim veya çekirdek süreçleridir. Kuruluş, iş süreci yönetim sistemini bilinçli bir şekilde kurmalıdır. Bunun için kuruluşun süreç çerçevesi çıkarılır.  Bu çerçeve üç ana başlıkta toplanan süreçlerden oluşur. 1) Yönetim süreçleri, 2) Çekirdek süreçler, 3) Destek süreçler. 

Kuruluş, yönetim ve destek süreçlerini çekirdek süreçlerine odaklı kurar. Ancak her sürecin olmazsa olmaz temel bileşenleri ve elemanları vardır. Bunlar, yönetim bilimi kitaplarından öğrenilebilir Hızlı bilgi için “Süreç Temelli Yönetim. Dijital Dönüşüme Hazır mısınız? Kitabına bakınız. 

Yönetimin dört temel fonksiyonu vardır: 1) Planlama, 2) Organizasyon, 3) Liderlik, 4) Kontrol.

Bu dört fonksiyon birbirleriyle iç içedir. Birbirlerini etkiler. Bu başlıkların içeriklerini yalnız yöneticiler değil çalışan veya vatandaş da öğrenmelidir. Yoksa hiçbir uygulamada başarılı olunamıyor. Örneklerini görüyoruz ve yaşıyoruz.

Her kurum veya kuruluş yöneticisi, çalışanı, müşterisi ve paydaşlarıyla birlikte bütünleşiktir. Tek tarafa odaklı olursa yaşayamaz. 

İyi bir hafta diliyorum. 

Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın. 

Geçmiş olsun Türkiye’m. Kalite kültürü ilkelerine bağlı olarak yaraların sarılması umuduyla…

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları