Bir kuruluştaki herkes kaliteden sorumludur. Ancak herkes kalite profesyoneli değildir. Genel anlamda kalite profesyoneli olunabildiği gibi spesifik alanlarda da olunabiliyor. Kalite profesyoneli belgesi sağlayan kuruluşlara bakıldığında program içeriklerinden anlaşılabiliyor.
Önemli olan konu, hangi alanda olursa olsun kalite profesyoneli uzmanlık belgesinin hakkıyla alınmış olması.
Dijital çağda “konu alanı uzmanı” diye bir ifade yaygınlaştı. O kadar spesifik konular oluşmakta ki o alanda uzman kişilerin bulunması çok zorlayıcı. Özellikle ülkemizde konu uzmanlıkları alanında ortak bir düzenleme yaygın değil.
Konu alanı uzmanlıkları, işverenlerin iş ilanlarında açıklanmakta. İşveren, başvuranın özelliklerine göre kendisi karar vermekte. Bu da iş arayan genç mezunlar için zorlayıcı olmakta. Aynı zamanda bireyler kendilerini hangi alanda geliştirmeleri gerektiğine karar verememekte.
Kalite temsilcisi veya kalite koordinatörü olarak adlandırılan unvan sahiplerinin kalite yönetimi ile ilgili bilgilerinin kalite profesyonelliği açısından değerlendirilmesi gerektiğini düşünürüm.
Kalite profesyoneli yetkinliklerini yurtdışında ve ülkemizde araştırdım.
Amerikan Kalite Derneğinin kalite profesyonelleri sertifikaları şu şekilde adlandırılmakta: Kalite yöneticisi, Kalite mühendisi, Altı Sigma Siyah Kuşak Ustası, Kalite iyileştirme sorumlusu, Tedarikçi Kalitesi Uzmanı, Altı Sigma Siyah Kuşak. Her birisi için tanımlar bulunmakta. Doğal olarak eğitimlerde öğrenme kazanımları da açıklanmakta.
Uluslararası CQI Kuruluşu da kalite profesyonelleri farklılıklarına dikkat çekerken her kalite profesyoneli için ortak olan yetkinlikleri özetlemekte. Bunlar: “Kuruluş alanına odaklılık, yönetişim, liderlik, güvence ve iyileştirme” başlıklarında toplanmakta. (https://www.quality.org/system/files/qp_a4_landscape_webview.pdf).
İnternet’te Türkçe “kalite profesyoneli” olarak taratıldığında aşağıdaki belgelere rastlanıyor:
- Kalite Kontrol Mühendisliği ve Yöneticiliği Eğitimi ve Sertifikası (İstanbul Gedik Üniversitesi) (https://uzmansertifika.com/)
- Kalite Yöneticiliği Sertifika Programı (İstanbul Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi) (https://itusem.itu.edu.tr/)
- Kalite Mühendisliği ve Yöneticiliği Eğitimi (https://uzem.yasamarti.com.tr/)
- Toplam Kalite Yönetimi Eğitimi (https://www.iienstitu.com/)
Erişilen diğer sitelerde ISO Standartları için eğitimler bulunmakta.
“KalDer kalite profesyoneli” diye tarama yapıldığında, “Kalite Profesyoneli Geliştirme Programı” eğitimine erişiliyor. Okan Üniversitesi ile birlikte yürütülen bir program (https://www.kalder.org/kalite_profesyoneli_gelistirme_programi).
Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Avrupa Derneği (European Association for Quality Assurance in Higher Education, ENQA), kalite güvencesi profesyonellerinin çekirdek ve ortak yetkinliklerini üç ana başlık ve ikişer alt başlıkta gruplandırmakta:
Genel Bilgi: “Yükseköğretim sektörü bilgisi (ulusal ve uluslararası” ve “kalite güvencesi ve güçlendirme bilgisi”;
Sistem bakışı ve teknik: “Analitik veya Problem çözümü” ve “proje yönetimi”;
Sosyal beceriler: “İletişim veya Takım çalışması” ve “özerklik ve kararlılık veya dayanıklılık”
Gözlendiği gibi ülkemizde sistematik bir bakış açısıyla konu alanı sertifikaları iyileştirmeye açık alanlardandır.
Dijital çağda başarı için;
-alanı belirli olan kalite profesyonelinin yetkinlikleri ve
-kalite profesyoneli olarak ortak yetkinliklerin net olarak belirlendiği bir platform veya sistem bulunması şart görünmektedir.
Yeni Yılda mutluluklar temennisiyle,
İyi bir hafta diliyorum.
Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.