26 Mart 2025 Çarşamba

Denizli’yi kalite bakışı ile değerlendirelim

Diler Aslan

25-07-2022
Bize yazmak için tıklayınız.

Gerçekçi yazılarıyla ün yapan Denizli Düşünce Kulübü (DDK) Facebook sayfasını günümüzden geçmişe doğru inceledim. “İstanbul Sanayi Odasının (İSO’nun) 500 sanayi şirketi sıralamasında Denizli”, “Devrim Alkaya’nın Denizli’de gezilecek yerler için önerileri” yazıları ilgimi çekti.

İSO’nun yayımladığı, 500 sanayi şirketi arasına giren sanayi kuruluşları sayısının, yıllara göre, aynı rakamlarda kaldığı gözleniyor. Bu durumun yerinde saymak olduğu, ilgili yetkililer tarafından açıklanmakta. Benzer konu daha önce de, 2019’da “Anadolu 500, Yereldeki Yüzümüz” plaket töreninde açıklanmıştı.

Denizli’nin sivil toplum kuruluşlarından Sanayi Odasının bu açıklamalarının Denizli’de ilgili kurum ve kuruluşlarca nasıl değerlendirildiğini araştırdım. Mevcut durum ile ilgili neler yapılıyor? Strateji belirleme toplantıları yapılıyor mu? Diye araştırıldığında ilgili sitelerde bilgilere rastlanmıyor. Sanayiciler bu mevcut durumu açıklıyorlar. İlgili kamu kurumları ildeki tematik ekosistemleri değerlendirip nasıl katkı koyduklarını belirtiyorlar mı? Ortak toplantılarda değerlendiriliyor mu? Gibi sorulara yanıt aradım.

Kamu kurumlarında stratejik planlar hazırlanıyor biliyorsunuz. Stratejik planlarında, bu mevcut durumların dikkate alındığı, ilin geleceğine yönelik hedefleri bulamadım. Sanayici elinden geleni yapsa da ilde kamunun gerçekleştirmesi gerekenler eksik kaldıkça başarının sağlanamayacağı akıldan çıkarılmamalıdır.

Denizli Valiliği Web Sitesinde “Hizmetlerimiz” uzantısında “Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü” tıklandığında hizmetleri listelenmekte. Ancak Web Sitesinde, stratejik planı ve faaliyet raporunu bulamadım.

Devrim Alkaya’nın Denizli’de gezilecek yerler başlıklı açıklamaları gerçekten çok kapsamlı. 40 yıl Denizli’de yaşadım, bu kadar kapsamlı bir içeriğe rastlamamıştım. Denizli Valiliği ve Denizli Belediyesi Web sitelerinde bu tür bilgilere rastlamadım.

Valilik Web Sitesinde “Valilik Birimleri” ve “Hizmet Birimleri” başlıklarında bulamadım. Arama motoruna “turizm” yazdım. Haber ve duyurular şeklinde bilgilendirmeler var. Sitenin ana sayfasında “Denizli Valiliği” uzantısında “Yaşam ve Yerel Kahramanlar” başlığında sadece “Hayri Dev” ve “Kültür, Tarih” başlıklarında Pamukkale, Hiearapolis ve Laodikya ve Denizli Horozu bulunmakta.

Bu iki değerlendirmeden ne çıkarılabilir? Sanayi ve sivil toplum kuruluşları vb. kuruluşlar mevcut durumu açıklıyorlar. İlgili kamu kurumlarının bu mevcut durum kapsamında neler yaptığı hakkında bilgi yok. Valilik Web sitesi Denizli için bir kahramanı ve dünyada bilinen 3 yeri ve canlısının görülmesi olanağı bulunmayan Denizli Horozunu tanıtmakta.

Kalite bakışıyla değerlendirildiğinde, paydaşların katılımı sadece ödül toplantıları ve bu toplantılarda gövde gösterileriyle sürdürülmekte. Planlama aşaması iyileştirmeye açık alan. Uygulamalar durum kurtarmak şeklinde. Kontrol ve değerlendirilerek sürekli iyileştirme yaklaşımı gözlenmemekte… Paydaş katılımının net anlaşılması konusu iyileştirmeye açık alan gibi duruyor. ISO 9001 Kalite Yönetimi Sistem Şartları Standardına göre belge alınsa da kalite kültürünün temelindeki Planla, Uygula, Kontrol et ve Önlem Al (PUKÖ) yaklaşımı gerçek hayatta sürdürülmüyor gibi…

Çeşitli katkılarla yürütülen çok önemli çalışmalar ve etkinlikler bir şekilde moral düzeltici olsa da bu çağda yeterli olamıyor. Böyle olunca da, yerinde sayan Denizli şeklinde sürmesine şaşırmamak gerekli değil mi?

İyi bir hafta diliyorum.

Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.

 

 

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları