15 Ocak 2025 Çarşamba

Başarıyı yakalamak için şart olanlar

Diler Aslan

29-12-2004
Bize yazmak için tıklayınız.

Kalite ihtiyaçlar karşılandıktan sonra beklentilerin karşılanmasıdır. İhtiyaç ve beklenti kalite yönetiminin temelindeki iki anahtar sözcüktür. İhtiyaçlar karşılanmadan kaliteden bahsedilemez.

Bulunduğumuz coğrafyadan kaynaklanan fırsatları değerlendiremiyoruz. Şu anda yaşadıklarımız bunlardan kaynaklanıyor. Yöneticiler yıllardır çıkarmaları gereken dersleri çıkarabiliyorlar mı? Zaman gösterecek… Ancak yaşananlar kaygı verici olduğundan daha çok düşünmeleri gerekiyor gibi duruyor.

Dualarımız Suriye’de ülkemiz için savaşan askerler için… Şehit olanlar yüreğimizi derinden kavuruyor. Umarım en az zararla atlatırız.

Tüm bu yaşananlar yanında ülke olarak varlığımızı korumak için her alanda çalışmalar sürüyor. Sürmek zorunda da…

Hangi konumda ve hangi işi yapıyor olursak temel amacımız başarılı olmak. Şu anda bütün dünyada olduğu gibi başlangıç (startup) şirketlerine başarılı olmaları için çok sayıda öneriler sunulmakta.

Aslında kalite yönetimi ilkelerini başlangıçta kurabilseler başarıyı yakalamak daha kolay olacak. Başarı üç temel sac ayağı üzerinde yapılanır: 1) Kalite, 2) Zaman, 3) Maliyet etkililik.

Kalite tüm uygulamalarda sistematik olma yollarını sağlar. Dokümantasyon düzgün olur. Bu bağlamda zamanlama, harcamalar, iş görevleri net olarak belirli olduğundan kuruluşta karmaşa yaşanmaz. Dolayısıyla sac ayaklardan zamanlama ve maliyet etkililik de sağlanmış olur.

“Ted Talks” sitesinden Bill Gross’un bir konuşmasını dinledim. Başarıyı yakalamak için beş temel unsur var. Fikir; Takım çalışması ve uygulama; İş Modeli; Yatırım; Zamanlama.

Her unsura bakıldığında olmazsa olmaz diye düşünülüyor. Ancak ülkemizde aşağıdaki düşünceler yaygın gibi…

Param var fikrim yok. Fikrim var param yok. Param olmazsa hiçbir şey yapamam. Param var, herşeyi başarabilirim. Takım çalışması da ne olacak? Ben herşeyi bilirim (Ülkemizde yaygın olan düşünce ve davranış).  Takım kurup fikir geliştirmeye ne gerek var? Bende fikir çook. İş modelini düşünüp de ne yapacağım? Üret, sat. Binayı yap, hizmet ver. Zaman planı yapmaya gerek yok. “Kervan yolda düzelir” hele bir başla sonu gelir…

Gerçek yaşam böyle değil. Gross, yapılan araştırma sonuçlarını veriyor. Oldukça çarpıcı. Sıralama şöyle: 1. Zamanlama (%42); 2. Takım kurmak ve uygulamak (%32); 3. Fikir (gerçekler ve gerçeklikten aşırı uzak olanlar) (%28); 4. İş Modeli (%24); 5. Yatırım (Para) (%14).

Başarıyı yakalamak için şart olanlar kanıta dayalı olarak açıklanmakta. Önemli olan bu unsurların etkileşimini iyi kurmak. Bunun için de şu beceriler gerekiyor: Bütünsel bakmak; analiz becerisiyle ayrıntılara inmek; sentezlemek becerisiyle ihtiyaç ve beklentilere göre geleceğin planını yapmak; uygulamak; kontrol etmek ve önlem alarak döngüyü hızla çevirmek.

Başarı için şart olanların sıralaması çok önemli… Ancak unsurları etkileştirmek becerisi de zorlayıcı.

Yönetim Bilimi yolları sunmakta.

İyi bir hafta dileklerimle,

Sevgi ve Saygıyla kalın.

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları