Planla-Uygula-Konrol et-Önlem al (PUKÖ) döngüsü sürekli iyileşmenin sağlanmasında yararlanılan temel kalite yönetimi araçlarındandır.
PUKÖ döngüsü tam olarak uygulanabilirse uygulamalardan elde edilen derslere göre gelecek planlanabilir.
Kalite yönetiminde “ölçemediğin hiçbir şeyi iyileştiremezsin” ilkesi temel ilkelerdendir. PUKÖ kurum ve kuruluşlarda uygulandığında sürekli hedeflere erişim durumu sürekli ölçülür. Çıkarılan derslere göre önlem alınır. Gelecek planlanır.
Aslında Tarih Biliminin hedefi de bu değil midir? Geçmişi öğren, yapılan hataları ortaya çıkar, ülkeyi bu hatalara ya da yanlışlara düşmeyecek şekilde yönet. Ülke yönetiminde PUKÖ’nün döndürülmesinde Tarih Bilimi çok önemli bilgiler sağlar.
Kalite bakış açısıyla değerlendirilecek olursa, yönetimde şu üç eleman bütünsel bakış açısıyla ve birbirleriyle ilişkilendirilerek ele alınır: 1) Yapı; 2) Süreçler (Yapılan uygulamalar); 3) Sonuçlar.
Yapı tam kurulmazsa sonuçlar için gerekli uygulamalar yerine getirilemez. Dolayısıyla hedeflenen sonuçlara erişilemez.
Yapı, sonuçları üretmek için gerekli olan yerleşim, çevre, insan, materyal, makine gibi her türlü donanımı kapsar. Ülke için bunlar ülke sınırları içerisindeki her türlü yapı elemanlarıdır. Uygulamalardaki kritik faktör ise uygulayıcı olan insanların refahı ve mutluluğudur.
İnsan faktörü herşeyde kritik önemdedir.
Günümüze bakalım. Çok ilginç olaylar yaşıyoruz. Herşeyiyle güzel olan ülkemiz ne hale geldi? Üzülüyoruz. Oldukça yüksek kapasitede insan potansiyeline sahip ülkemizde neler oluyor? Bu hale gelmemizde en büyük neden bireylerin tutum ve davranışlarıdır.
Ülkemizin bu duruma gelmesine sebep olanlara bu köşeden seslenmek istiyorum. Lütfen Tarihi iyi öğreniniz. PUKÖ döngüsüne bu öğrendiklerinizi yerleştiriniz. Misak-i Milli sınırlar içerisinde kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti çok iyi ilerliyordu. Neden bu hale geldi? Sorgulayınız.
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın anlaşılması da birçok sorunun anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Google’a “30 Ağustosu anlamak” yazınız. Çok sayıda site çıkıyor.
http://www.gazihaber.com/kose-yazisi/701/30-agustosu-anmak-neleri-anlamaktir.html adresinde güzel yazı var. TEMA vakfı kurucusu Hayrettin Karaca’nın anılarından bilgiler var.
Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi çok şey anlatıyor.
Geçenlerde çeşitli fakültelerden üniversite öğrencilerine kendi deneyimlerimi de paylaşarak “”Kalite yönetimi” konulu bir sunum yaptım. Orada takım çalışması konusunda paylaştığım bir videoyu sizlerle de paylaşmak istedim. “
https://www.youtube.com/watch?v=w9j3-ghRjBs” İnternet’e bağlıysanız lütfen izleyin. Demokrasi ilkelerine tam olarak bağlı bir takım olabilirsek her türlü güçlükleri yenebiliriz. Ancak Türkiye Cumhuriyeti yapılanması altında gelecekte gelişmiş ülkelere rakip olan bir Türkiye hedefi şart.
İyi bir hafta dileklerimle,
Sevgi ve Saygıyla kalın.