Kalite kültürünün önemi bu kadar hissedilmemişti. Diye düşünüyorum. Hep kurumsal kalite üzerinde duruyoruz. Bu yazımda, kurumsal kaliteyi etkileyen sosyal kalite konusuna dikkat çekmek istedim. Ülkeler, sosyal kalite göstergelerine göre değerlendiriliyor. Siyasi otorite bu göstergelere göre politika belirleyip uyguluyor. Vatandaşına yüksek sosyal kalite ortamı yaratmaya çalışıyor.
Sosyal kalite, 1990’larda Avrupa Birliği’nde konuşulmaya başlamış. 1997’de “The Social Quality of Europe” başlıklı kitapta genel hatlarıyla yayımlanmış. Avrupa’da daha iyi sosyal politikalar üretilme yolları için çalışmaları kapsamakta. 2020’deki durum da gözden geçirilmekte (https://socialquality.org/twenty-years-of-social-quality-thinking/).
Sosyal kalite; iyi, refah içerisindeki veya düzgün toplum özellikleriyle ilgilidir. Toplumun Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) değerinin ötesindeki sosyal ilerlemesinin anlaşılmasını araştırır. İnsanın gelişmesini sağlayan sosyal koşulların anlaşılmasında yardımcı olur. Toplumun durumu ve bireylerin eğilimleri hakkında sonuçlar elde edilir. Vatandaşın refahı için politikalar oluşturulur.
Sosyal kalite, dört temel göstergeye göre değerlendiriliyor: “1) Vatandaşın ekonomik güvenliğinin sağlanması, 2) Toplumdaki sosyal uyumluluk, 3) Sosyal katılımın sağlanması, 4) Vatandaşın sosyal ve kültürel güçlendirilmesi” durumları.
Ekonomik güvenliğin sağlanması: Vatandaşlar, temel ihtiyaçlarını karşılayabildikleri ekonomik duruma sahiptirler. Vatandaşlar yaşamları hakkında uzun vadeli plan yapabilirler. Parasal koşullarıyla geleceğe güven duyarlar. Çeşitli sosyal politikaları içerir. Bazı ölçütler: 1a) Sosyo-ekonomik güvenlik, 2a) Bireylerin güvenliği, 3a) Sosyal adalet.
Sosyal uyumluluk içerisinde olunması: Ülkedeki toplulukların birbirlerine güvenleriyle ilgilidir. Vatandaşların birbirlerine güven, sosyal kurumlara güven, kimlik duygusu, kolektif bilinç, dayanışma ve toplumun ortak yararına bağlılık gibi faktörler değerlendirilir. Toplum üyeleri ve sosyal gruplar arasındaki ahlaki ve sosyal ilişkiler önemli değerlendirme ölçütlerindedir. Bazı ölçütler: 1b) Sosyal uyumluluk, 2b) Sosyal tanınma, 3b) Dayanışma.
Sosyal katılımın sağlanması: Bireylerin ve sosyal grupların istihdam, ağlar ve aile yoluyla vb. çeşitli sosyal desteğe erişim yoluyla topluma katılması biçimiyle ilgilidir. Yoksulluğu azaltan ve diğer sosyal dışlanma biçimleriyle mücadele eden sosyal politikaları içerir. Bazı ölçütler: 1c) Sosyal katılım, 2c) Sosyal sorumluluk, 3c) Eşit değer verilmesi.
Vatandaşın sosyal ve kültürel açıdan güçlendirilmesi: Vatandaşın sağlık ve eğitime erişmesi ve sosyal etkinliklere katılması için demokratik fırsatlara sahip olması ile ilgilidir. Bunları sağlayan koşulların sürekli iyileştirilmesine odaklanır. Bazı ölçütleri: 1d) Vatandaşın güçlendirilmesi, 2d) Bireysel kapasitenin geliştirilmesi, 3d) İnsan onuruna önem verilmesi.
Bilimsel olarak sonuca varmak için değerlendirmeler yapılıyor. Söz konusu sosyal kalite olunca, vatandaşın sesi büyük önem arz ediyor.
İyi bir hafta diliyorum.
Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.