Takım çalışması olgunluk düzeyi

Diler Aslan

13-09-2021
Bize yazmak için tıklayınız.
Hemen her konuda olgunluk düzeyleri ölçülüyor.Olgunluk düzeyine göre kuruluş veya kişi, o alandaki açıklıklarını belirliyor ve kendisini geliştiriyor.
Olgunluk 6 düzeyde değerlendiriliyor: “0” hiç gözlenmiyor, “1” başlangıçta, “2” çaba gösteriliyor, yangın söndürme yaklaşımı var, “3” bu alanda bazı uygulamalar var, fark ediliyor, “4” başlıklara odaklı, sistemli yol alınıyor, kamuyla paylaşılıyor, “5” her başlıkta bilimsel yaklaşım bulunmakta, gerçek verilere dayalı değerlendirmeler, kanıta dayalı paylaşımlar var.
Takım çalışması olgunluk düzeyleri aşağıdaki gibi özetlenmekte:
Düzey 0
Kişisel kimlik, takımdan önce gelir. İnsanlar birbirlerini beğenmezler. Gerekli olmadıkça birlikte çalışma yoktur. İşteki sorunlar gizlidir ve işle ilgili iletişim zayıftır veya yoktur. Karar verilmesi gereken konular genellikle kararsız kalır. İşbirliği büyük ölçüde işlevsizdir.
Düzey 1
İşbirliğinin odak noktası, en küçük birimdir. Mecbur olunduğu için işbirliği yapılır. Kuruluşta takım çalışması becerilerinin geliştirilmesi eğitimleri yoktur. İşbirliğinin kapsamı genellikle bir yöneticinin talimatlarıyla sınırlıdır. İş başarısızlığı genellikle bir yöneticinin veya diğer ekip üyelerinin hatası olarak düşünülür. Bir ekip içindeki çalışmayla ilgili iletişim, hiyerarşiktir ve yukarıdan aşağıya doğrudur. Karar verme, büyük ölçüde merkezidir ve hiyerarşik otoriteye dayanır.
Düzey 2
İşbirliği, süreç tanımlarının sınırları içinde gerçekleşir. Süreçlerde sorun yaşandığında, zorunlu olduğu için işbirliği yapılır. İletişim resmileştirilir. Uygulanan süreçlerin gerektirdiği şekilde gerçekleşir. Zoraki işbirliği görüntüsü vardır.Kuruluşta takım çalışması becerilerinin geliştirilmesi eğitimleri yoktur.
Düzey 3
Takım üyeleri, kendi hedeflerine daha fazla; hedeflere ulaşılması gereken sürece daha az odaklıdır. Başarı, işin nasıl yapıldığından daha çok hedeflere erişmek için her şey yapılır yaklaşımına dayanır. İşyerinde, takım üyelikleri kişisel beğenilere dayanır. Takım kendi kendini organize etmeye başlar. Karar verme daha merkezi olmayan hale gelir. Ekip üyeleri, diğer ekip üyelerini kolayca desteklemeye veya desteklemeye başlar. Hedeflere ulaşmak için ortak çalışanlar arasındaki iletişim daha özgür hale gelir. Bununla birlikte, süreç ve organizasyon hiyerarşisi vardır.Takımlar arasında “biz ve onlar” bilinci yaygındır.Kuruluşta takım çalışması becerilerinin geliştirilmesi eğitimleri yoktur.
Düzey 4
Ortak çalışanlar, çalışmalarının hedefleri hakkında güçlü bir anlayışa sahiptir. Hedeflere en iyi şekilde ulaşmak için birlikte çalışabilirler ve birbirlerinin destekleyebilirler. Hedefler ve performans, sürece odaklı olmaya başlar. Takım işi kendiliğinden optimize eder. Başarısızlıkta suçlama yapılmaz, iyileştirmeye odaklanılır. Takım üyeleri birbirlerine yardımcıdırlar. İşle ilgili iletişim geçici olsa da vardır. Başarısızlık, iyileştirme için bir fırsat haline gelir. İşbirlikçiler birbirlerine enerji verir ve ilham verir. Kuruluşta takım çalışması becerilerinin geliştirilmesi eğitimleri bulunmaktadır.
Düzey 5
Kuruluşta takım çalışması becerilerinin geliştirilmesi eğitimleri bulunmaktadır.Takım üyeleri ve takımlar kuruluşun misyon, vizyon, değerler ve stratejik hedeflerine odaklı olarak işbirliği içerisinde çalışırlar. Takımlar diğer takımlara açıktır. İşler eşgüdüm içerisinde yürütülür.
Hangi düzeyde olduğunuza karar vererek yol haritanızı çizebilirsiniz. Ülke olarak Düzey “2” ile Düzey “3” arasındayız gibi bir çıkarımım var. Sizce?
Dijitalleşen dünyada takım çalışmaları hakkıyla yürütülmedikçe başarının yakalanacağı düşüncesinin hayal olduğu gerçeğini aklımızda tutalım. Bu bağlamda, takım olabilmenin ve takım çalışmalarının önemini tekrar vurgulamak istedim.
İyi bir hafta diliyorum.
Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.
YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları