Kalite temelli yönetimlerde, DÖF’ün ne anlama geldiği çok iyi bilinir. Denetimlere gittiğiniz zaman DÖF kayıtlarına bakmak yaygındır. DÖF; “Düzeltici Önleyici Faaliyet” ifadesinin akronimidir. “Düzeltici Önleyici Faaliyet” olarak anılsa da çoğunlukla denetçiye, düzeltilen faaliyetlerle ilgili kayıtlar gösterilir.
Uluslararası uzmanlarla, kalite standartlarını hazırlayan Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu (International Organization for Standardization-ISO), “ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri Şartları” başlıklı standardının 2015 sürümünün içeriğini değiştirdi. Risk temelli düşünce ve süreç yaklaşımına odaklılığı şart koştu. Standardın maddelerini de Planla-Uygula-Kontrol et ve Önlem Al (PUKÖ) Döngüsüne uyarladı.
Temel sebebi, ilk paragrafta bahsettiğim gibi insanların çoğunlukla düzeltici faaliyetleri kayıt altına aldıklarının gözlenmesi ve iyileştirme ve risklere göre önlem alma alışkanlığının bir türlü yaygınlaşmamasıydı. Önleyici faaliyetlerin, risk temelli kalite kontrole odaklı yürütülmesi önerildi.
Verilen mesaj şudur: Süreç yaklaşımı ile yapılan işlerin en ince ayrıntısına inin, her ayrıntı için gerekli şartları belirleyin bu şartları yerine getirmeye çalışın. Şartlar yerine getirilmezse hangi tehlikeler olur, karar verin. Bunlara göre riskleri belirleyin ve önlem alın. Bu şekilde risk temelli kalite yönetim sistemini kurmuş olursunuz. Buna karşın aksaklıklar olursa, kök-neden analiziyle kök nedeni bulun. Kök neden süreçle ilgili tüm bileşenlerden herhangi birisi olabilir.
Süreç yaklaşımı ile yürütülen işlerin en ince ayrıntısına inilebilir. İnsan kaynaklarının alması gereken eğitimler, kazanması gereken bilgi ve yetkinlikler, iş için gerekli tüm kaynaklar, iş için gerekli yerleşim, ortam, donanım ve koşullar vb. hepsi ayrıntılı değerlendirilir. Değerlendirilip önlem alınmazsa başarılı olunamaz.
Şu anda hepimizin yüreğini yakan orman yangınları konusunda önleyici ve düzeltici faaliyetlerin yerine getirilmesi konusu tartışılıyor. Önleyici faaliyetler yeterli olamadı. Hava sıcaklığının 380C-390C’nin üzerine çıkması durumlarında yangın riskinin yüksek olduğu bilinir (Ortaokul bilgisinden). Önlenemezse düzeltici faaliyetler acil yerine getirilir. Aksaklık veya hasar oluştuğunda, düzeltici faaliyetler önceden planlanmadıysa ve hazırlık yoksa zarar büyük olur. Oldu da…
Ormanların korunması süreci değerlendirildiğinde risk temelli düşünce ile süreç yaklaşımının önemi anlaşılabilir. Umarım kök-nedenler değerlendirilip kısa sürede düzeltilir. Gerekli önlemler alınır.
Hepimizin içi yanıyor.
1980’den itibaren yoğunluklu olarak kalite yönetimine odaklanmamın ve 2001’den itibaren bu köşede, bu başlıkta yazmamın nedeni açıkça anlaşılmakta, değil mi?
İyi bir hafta diliyorum.
Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.