1 Mayıs 2025 Perşembe

 “İyi yönetişim” olgunluk düzeyi

Diler Aslan

28-06-2021
Bize yazmak için tıklayınız.

Daha önceki yazılarımda paylaştığım gibi, yılların deneyimi, kazandığım bilgi ve güncel bilgileri derlediğim, araştırma sonuçlarına dayalı kitaplar yazıyorum. Bu kitaplar, risk, kalite ve süreç temelli yönetim modelinin kurulmasını kapsıyor. Kurum ve kuruluşlarda iyi yönetişim ilkelerine odaklılığı temel alıyor.  

“Yönetim”, “yönetişim” ve “idare” terimlerinin anlamları arasında farklılıklar bulunmakta. Yönetim, yönetim kurulu gibi seçilmiş ya da atanmış seçilmiş grupların idaresidir. Yönetişim, yönetimin iş ile ilgili tüm paydaşların katılımların sağlanmasıyla yürütülmesidir. İşlerin günlük yürütülmesi de idare edilmesi anlamındadır. 

21. Yüzyıl’da dolayısıyla dijital dönüşümde başarı, iyi yönetişimin ne derece uygulandığına bağlı. Her kuruluşta; planlamalarda, uygulamalarda ve değerlendirmelerde çoklu katılım kaçınılmaz. 

Bir kurum ve kuruluşta iyi yönetişim nasıl kurulur ve sürdürülür? Kurumumda iyi yönetişim olgunluk düzeyi nedir? Yerel yönetimlerde iyi yönetişim ilkeleri benimseniyor mu? Soruları, aşağıda listelenen “iyi yönetişim” ilkelerinin benimsendiğinin kanıtlanmasıyla yanıtlanır. Anketler yapılarak iyi yönetişim olgunluk düzeyine karar verilebilir.

Kuruluşun, belediyelerin ve kamu kurumlarının iyi yönetişim olgunluk düzeyleri, Avrupa Birliğinin “Kamu işlerinin sorumluluk temelli yürütülmesi ve kamu kaynaklarının yönetimi” başlığında yayımladığı 12 “iyi yönetişim” ilkesine göre belirlenebilir:

  • Seçimlerde, temsil edilmede ve katılımda adil davranış
  • Yanıtlamada duyarlılık
  • Verimlilik ve etkililik
  • Açıklık ve Şeffaflık
  • Hukukun Üstünlüğü
  • Etik davranış
  • Yetkinlik ve Kapasite
  • Yenilikçilik ve Değişime Açıklık
  • Sürdürülebilirlik ve Uzun Dönem için Yol Belirleme
  • Sağlam Mali Yönetim
  • İnsan Hakları, Kültürel Çeşitlilik ve Sosyal Uyum, Dezavantajlıların Yararlanması
  • Hesapverebilirlik

“İyi yönetişim” varlığının olgunluk düzeyi, her başlık için belirli sorular sorularak değerlendirilebilir. Her başlığa 0-5 arasında puan verilebilir. “0” hiç gözlenmiyor, “1” başlangıçta, “2” çaba gösteriliyor, yangın söndürme yaklaşımı var, “3” bu alanda bazı uygulamalar var, fark ediliyor, “4” başlıklara odaklı, sistemli yol alınıyor, kamuyla paylaşılıyor, “5” her başlıkta bilimsel yaklaşım bulunmakta, gerçek verilere dayalı değerlendirmeler, kanıta dayalı paylaşımlar var. Web sitesinde, şeffaf bir şekilde her başlıkta gerçekleştirilenler paylaşılıyor. Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al (PUKÖ) döngüsünün sürekli çevrildiği gözleniyor. 

Olgunluk düzeyleri hem kurum içerisinde hem de kurum dışından uluslararası onaylanmış yetkili kuruluş tarafından değerlendirilmeli. Özellikle, kamu kurumları boyutunda her vatandaş bu değerlendirme sonuçlarını sürekli gözlemleyebilmeli. Kamu kurumları, her vatandaşın sorumluluğu kapsamındadır. Ancak farkındalık ve sorgulama sistematiğinin öğrenilmesi gerekiyor. 

İyi bir hafta diliyorum.

Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın. 

 

 

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları