Arada bahsettiğim gibi uzun yıllar kazandığım bilgi ve deneyimlerimi kitaplar halinde paylaşmak amacıyla hazırlıklar yapıyorum. Bu arada ülkemdeki olayları değerlendiriyorum. Hepimiz gibi…
Tarihimizi gözden geçiriyorum. Bizler artık tarih yazacak yaşa geldik. Bizden öncekilere ve yaşadıklarımıza bakıyorum. Köy enstitüleri, kültürel faaliyetler, tiyatro, sanat, futbol dışında spor ve atletizm, eğitim vb. değerlendirdiğimde içim hüzünle doluyor.
Hep iyiyi hedefleyen insanlar olarak aynı düşüncelerdeyiz, diye düşünüyorum.
Kitapta, eğitim ihtiyacı başlığına geldiğim zaman tüm bunları düşündüm.
Yazmakta olduğum kitapta, her bölümde o başlıkla ilgili hangi eğitimler gerekli olduğunu açıklayan bir alt başlık var. Takım çalışmalarında başarılı olmak için müzakere edilen konuyla ilgili gerekli eğitim ihtiyacı belirlenir. Çalışma öncesinde, çalışma sırasında ve çalışma sonrasında ihtiyaç olan eğitimler planlanır ve gerçekleştirilir. Bu şekilde tüm takım üyeleri hazır olurlar. Bilgiler ortak öğrenildikten sonra takım çalışmaları daha başarılı oluyor. Yoksa hazır olmayan üye veya paydaş ile ilerlenemiyor.
Ülkem için hangi eğitim öncelikli diye düşündüğümde, ilk aklıma gelen “çatışma yönetimi becerileri” başlığı oldu.
Biliyorsunuzdur, ancak yine de çatışma becerileri ve anlamlarını paylaşmak istedim:
- Etkili iletişim becerilerine sahip olun: Başkalarıyla iletişim kurarken konuşma şeklinize ve konuşmanıza dikkat edin. Asla karşınızdakine bağırmayın.
- Dinlemeyi bilin: Karşınızdakini tam dinleyip doğru anladığınızı netleştirmeden sonuca varmayın.
- Tartışmayı kavgaya çevirmeyin: Dedikodulara göre hareket etmeyin. Kanıt olmadan başkasının söylediğine inanmayın. Herkesin görüşlerini ifade etme hakkı vardır ve bir orta yol bulunmalıdır.
- Sabırlı olun: Çok mantıklı ve sabırlı olun. Duygularınız üzerinde kontrol sahibi olmayı öğrenin. Durumu daha da kötüleştireceğinden asla öfkenizi kaybetmeyin.
- Tarafsız olun: Çatışmalardan kaçınmak için tarafsız olmanız gerekir. Arkadaşınızı her zaman desteklemek gerekmeyebilir. Doğrunun yanında olun ve yanlışı asla desteklemeyin. Herkesi dinleyin ve kişiyi tanımadığınız için onu görmezden gelmeyin.
- Asla eleştirmeyin: Diğer kişinin hatalı olup olmadığını anlamasını sağlayın. Kesinlikle duygularını incitmeyin. Karşınızdaki kişi sizin kadar zeki olmayabilir. Onunla dalga geçmeye hakkınız yok.
- Olumlu tutum gösterin: Olumlu tutum, kavgayı ve çatışmayı engeller. Hiç kimse mükemmel değildir ve yanlış bir şey yaptıysanız, bunu kabul etme cesaretini gösterin. Başkasını kötülemekten kaçının. Sadece ilişkileri bozar. Her zaman, başkalarında hata bulmayın. Uyumlu olun.
- Görmezden gelin: Herkesin çıkarlarını göz önünde bulunduran orta yol yaklaşımını benimseyin. Çok kararlı ve taviz vermeye hiç istekli olmayan biri için enerjinizi gereksiz yere boşa harcamayın.
Sizce, bu eğitime ihtiyaç var mı?
İyi bir hafta diliyorum.
Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.