e-Portföyünüzün kalite güvencesini sağlıyor musunuz?

Diler Aslan

26-04-2021
Bize yazmak için tıklayınız.

Uzaktan öğrenme olanakları arttıkça bireyler kazandığı bilgi, beceri ve yetkinliklerini kendi hazırladıkları portföylerde sunuyorlar. Elektronik ortamda sunulana e-portföy deniyor. Bazı kuruluşlar e-portföy hazırlanması için altyapı sunuyorlar. 

Portföyün özgeçmişten farkı var. Sadece alınan sertifika konmuyor. Alınan sertifikayı veren kuruluşlardan bazıları sertifika tıklanınca sertifikayı hakeden kişinin kazandığı bilgi, beceri ve yetkinlikleri sunabiliyor. Hatta gerçekleştirdiği sınav sonucunu da paylaşıyor.

Bazıları, belirli bir meslek için gerekli olan bilgi, beceri ve yetkinlikleri belirtiyor. Bunların kazanılması için kuramsal ve uygulama saatlerini açıklıyor. Bunlara denk gelen kredilerin alınmış ve kanıtlanmış olması gerekiyor. Örgün öğretimdeki transkriptler gibi hazırlanıyor. Bu türler örgün öğretim kapsamına alınabiliyor.

Örgün olmayan öğrenmeler için de ölçütler konabiliyor. Örneğin, sürekli meslek gelişimi kapsamında okunan bilimsel ve meslek dergileri, katılınan konferans, kongre, grup toplantıları belirtiliyor. Yalnız, özgeçmişteki gibi olması beklenmiyor. Kişinin okuduğum dergide şu konuyu şu kadar saat okudum ve şunları kazandım gibi açıklaması bekleniyor. Aynı şekilde katıldığım şu toplantıda şu kadar sürede şu konular hakkında bilgi, beceri ve yetkinlik kazandım diye açıklaması gerekiyor. Hatta 10 yıl şurada çalıştım yazmak ve deneyimliyim demek yeterli olmuyor. Çalışma sırasında kazanılan yetkinlikler de açıklanmalı ki değerlendirme sırasında neler öğrenilmiş olduğu anlaşılsın. 

Bu şekilde hazırlanan e-portföy kişinin iddia ettiği konulardaki portföyünün kalite güvencesini oluşturuyor. Kalite güvencesi; yaptım, yapıyorum diye iddia ettkilerinin kanıtlarının da sunulmasıdır.  

İş başvurusunda bulunulduğu zaman işveren, bilgi durumuna göre ya kendisi ya da yetkin bir kuruluş tarafından kişinin biliyorum, öğrendim, yetkinlik kazandım diye iddia ettiği alanlardaki bilgi, beceri ve yetkinliğini ölçüyor veya ölçtürüyor. 

İşte o zaman kişinin meslek hakkındaki portföyünün kalite güvencesi dış gözle de değerlendirilmiş oluyor.

Dijitalleşme çok değişikliklere neden oluyor. Kişisel portföyler de bu değişikliklerden birisi. Dünya, bilgi ve yetkinlikleri kanıtlanmış insanların tercih edilmesi konusunda ciddi olarak yöntemler ve yollar geliştiriyor. “mış” gibi davranmanın zamanı geçti. Diplomaların kazandırdığı formasyonun gerekliliği konusu tartışılamaz. Gereklidir. Ancak yeterli değil. 

Tıp, sağlık ve mühendislik ile matematik, fen ve sosyal alanlara özgü bilgi, beceri ve yetkinlikler mutlaka gereklidir. Ancak tıp ve sağlık da dahil her alana çeşitli disiplinlerden katılımlar olmalıdır. (Yoksa yüksek teknoloji üretiminde ülkemizde yaşandığı gibi geri kalınır.) Bu şekilde, karşılıklı bilgi alışverişleriyle bilgi, beceri ve yetkinlikler de gelişir.

Kazanıldığı iddia edilen bilgi, beceri ve yetkinlikler kişisel e-portföylerde net ve kanıta dayalı belirtilmeli ve kanıtlanmalıdır. 

Sevgili gençler, kendi öğrenme yol haritanızı çiziniz. Bu yol haritanız, iskelelerden oluşsun. Her iskeledeki yatay bilgileri dikey iskelelerdeki bilgilerle birleştirerek kazandığınız bilgi, beceri ve yetkinlikleri hedef konuyla bütünleştirin. Bu konuyla ilgili gerekli olduğunu düşündüğüm şu şu bilgileri, becerileri ve yetkinlikleri kazandım diye belirtin. Kendinize güvenerek, portföyünüzde paylaşın. Ancak kalite güvencesi yaklaşımıyla paylaşın ki değerlendirmelerde tercih edilecek derecede güçlü olun. 

Gelecek, bilgi ve beceri kazanmış yetkin insanların.      

İyi bir hafta diliyorum.

Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın. 

 

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları