Eğitim sistemimizin yeterli olmadığı çeşitli şekillerle ortaya çıkıyor. PISA sonuçları, üniversite giriş sınavları sonuçları gibi.
Üniversiteye gelen öğrencilerin yeterlilikleri de gün geçtikçe azalmakta…
Diğer bir alışkanlığımız da sadece protesto etmek. Çözüm önerilerinde bulunmamak. Yurtsever araştırmacılar, meslek insanlarının çok sayıda çözüm öneren yayınları var tabii ki! Ancak onları kullanan yok. Yararlanan karar verici de yok veya çok az.
Yine yetişkinler üzerinde yapılan araştırma sonuçları da çok iç açısı değil (https://www.oecd.org/skills/piaac/Skills-Matter-Turkey-Turkish-version.pdf). Eğitim ile yeterlilikler arasındaki ilişkide de düşük düzeydeyiz. Diploma ile yeterlilik doğru orantılı değil. Okuduğunu anlamayan bireyler çoğunlukta.
En büyük açık yanımız budur. Okuduğunu anlamamak; söyleneni anlamamak dolayısıyla birbirini anlamamak.
Bunun temel nedeni bilgi temelli toplum değiliz. Derin bilgimiz yok. Kulaktan duyma bilgilerle yetiniyoruz. Sosyal medyadaki her söylenene inanıyoruz.
Şu meslektedir doğru söyler diyoruz. Araştırma sonucu diploma ile yeterliliğin doğru orantılı olmadığını gösteriyor.
Kişilerin bilgi, beceri ve yetkinliklerini değerlendirmek açışımız da açık alanlarımızdan.
Biz böyleyiz diye yakınıp duracak mıyız? Tabii ki hayır. Çok yüksek potansiyelli bireyler var. Onları bulmamız ve anahtar noktalara getirmemiz gerekiyor. Gençlerimiz var, onları bulmamız ve geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Asıl görevi olanlar yerine getirmiyorsa da etkili yollar bulunabilir. Çaba göstermek gerekiyor. Bu ülke bizim. Bu dünya bizim. Çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği bizlerin elinde.
Nereden başlanmalı? Sorusunun yanıtı çok önemli.
Benim önerim:
Neyi, niçin öğrenmeliyim?
Neyi, niçin öğrenmeliyiz?
Sorularına hem bireysel, hem kurumsal hem ulusal hem de dünya boyutunda yanıtları bulmamız gerektiği yönünde.
Kalite beklentilerin karşılanmasıdır?
Fabrikanızın müdürü dijital dönüşüm ile ilgili ne kadar biliyor? Ne kadar öğrenmeli?
Yöneticinizin dijital liderlik bilgisi ne kadar? Dijital dönüşümü başarıyla yürütebilecek mi?
Tüm bunları değerlendirebilmem için ben ne kadarını bilmeliyim?
TÜRKONFED Yerel Kalkınma Rehberi 2 Haziran 2020’de sanal ortamda düzenlenen panel ile tanıtıldı. Çok merak ediyorum yerel organizasyonlar bu el kitabını nasıl ele alacaklar? Bu kitaptan neyi, niçin öğrenmeleri gerektiğini çıkarıp, eyleme geçecekler mi?
Bu şekilde yayınlanan çok sayıda rehberin raflarda beklemekte olduğu gibi biz izlemm var. Umarım yanılıyorumdur.
Maalesef ayrıntılı incelemek, verilere dayalı sonuç çıkarmak gibi özelliklerimiz de bulunmamakta…
Çok sayıda yöntem, kılavuz, yol var. Ancak öğrenmek ve kendi koşullarında uygulamak gerekiyor. Bu konuda da çok sistematik değiliz diye düşünüyorum.
Sürekli öğrenmek şart. Öğrenmeyi öğrenmek becerilerini kazandırmamız gerekli küçük yaştan itibaren. Çözüm yolları bulmak şart. Çaba gerekiyor.
İyi bir hafta diliyorum.
Sağlıklı, Sevgi ve Saygıyla kalın.