15 Ocak 2025 Çarşamba

Yönetim: Strateji, politika, liderlik, operasyon, süreç, üretim, hizmet, risk yönetimi, müşteri, vatandaş, etik, sürekli iyileştirmek ve dijitalleşmek

Diler Aslan

23-03-2020
Bize yazmak için tıklayınız.

Yönetimlerde, başlıktaki sözcüklerin ele alınma şekli çok önemli. Bütünsel bakarak analiz edilmeli. Bütün içerisinde hepsinin yeri net olarak anlaşılmalı. Buna göre ilişkilendirilerek plan yapılmalı. Uygulanmalı. Kontrol edilmeli. Çıkarımlara göre önlemlerle yeniden planlanmalı. Maalesef bu şekilde düşünmek konusunda yeterli değiliz gibi…

Kalite yönetimi bütünsel bakışı temel alır. Bütünsel bakış derecesi gerçek hayattaki uygulamalardan anlaşılır. Bu da o toplumdaki kalite kültürü derecesini gösterir.

Yukarıdaki yönetim elemanlarından bazıları olmazsa olmazlardandır. Her uygulamada dikkate alınmalıdır. Etik ilkelere yani ahlak kurallarına uyulmuyorsa hiçbirinin yararı olmaz. Müşteriye ya da yararlanana göre hareket edilmiyorsa ne yapsan boştur. Risk yönetimi de olmazsa olmazlardandır.

Riskler işe, hizmete veya ürüne göre değişir. Ortak olanlar ise afte ve bulaşıcı hastalık salgınları için önlemlerin planlanmasıdır. 

Afet ve bulaşıcı hastalık için planlar devletin koordinasyonunda, bilime dayalı yapılır. Kurum ve kuruluşlar da özelliklerine göre planlarlar. Bu uygulamaların müşterileri de vatandaştır. Bir ülkede tüm kurumların öngörülen afetlere hazır olma durumları o ülkelerin yönetimlerinin kalitesini gösterir. 

Yönetimde %85 kuralı her zaman hatırda tutulmalıdır. Bir kurum ya da kuruluştaki sorunların %85’inden sistem yani yönetim sorumludur. Sistemi yönetim kurar. Tek kişinin dahi yanlışından sorumludur. Çünkü o kişiyi görevlendiren veya atayan yönetimdir. Bilgi, beceri, yeterliliği ve yetkinliğini değerlendirmeden göreve atamış olabilir. Uygulamalarda sorun yaşanıyorsa ve bu sorunlar çok fazla sayıda oluyorsa yönetimin tutumu değerlendirilmelidir.

Bu konuları da hatırda tutarak COVID-19 salgını ile başa çıkarken yaşadıklarımızı kalite kültürü temelinde değerlendirebiliriz. 

Dijitalleşmede başarılı olan kurum ve kuruluşlar verileri gerçek zamanlı toplayabiliyorlar. Veri analizlerini yapıp anlamlı bilgiler elde edebiliyorlar. Web Sitelerinde yayımlayabiliyorlar. Bunlar kanıtlara dayalı yapılıyor.

Basın ve sosyal medyadan bilgileri alıyoruz. Devlet birimleri de haber yapıyor.  Bunlar yeterli midir? Dijital çağda neden ilgili devlet organlarının Web Sitelerinden gerçek zamanlı bilgileri alamıyoruz?  eTürkiye konusunda iddialıysak şunlara erişebilmemiz gerekliydi:

  • SARS-CoV-2 Nükleik Asit (RNA) testinin Türkiye’de ne zaman başlatıldığı ve nerelerde yapılmaya başlandığını açıklayan ilgili Kamu Web Siteleri olurdu.
  • İl il hasta sayısını her zaman görebilirdik.
  • Test yapan laboratuvarları bulabilirdik.
  • Duyuruları gün ve saat olarak gerçek zamanlı izleyebilirdik. 

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde görevli arkadaşlar ellerinden geleni yaptılar ve yapmaktalar. Ancak yazının başlığındaki her sözcüğün içeriği yerine getirilmekte mi?

Sağlık Bakanımız ve ilgili birimleri de bizleri aydınlatacak bilgileri yayımladılar. Kitap bilgisi olarak aydınlatıcıydı. Ancak gerçek zamanlı bilgiler konusunda net bilgileri almakta zorlanıyoruz.

  Tıbbi laboratuvar testlerinin yapılmasında kullanılan in vitro diyagnostik tıbbi cihazlar (IVD TC) konusundaki politikalarımız netleştirilmeli. COVID-19’un etkeni SARS-CoV-2 Nükleik asidin (RNA) saptanması testi için gerekli olan reaktif, kit, enstrüman her şey, IVD TC kapsamındadır. 

Bu tür moleküler testleri yapan tüm laboratuvarların listesi Sağlık Bakanlığında bulunmalıydı. Sağlık Bakanlığı bu tür testleri yapan laboratuvarlarla iletişime geçip Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Laboratuvarı yanında bu laboratuvarlara da yetki vermeliydi. Ne kadar erken tespit o kadar erken tedbirdir.

Güney Kore’de ve ABD’de böyle oldu. Güney Kore hazırmış. Önlemlerini hızla almışlar. ABD’de laboratuvar dernekleri FDA’a başvurdular (ABD’nin ilgili derneğine üye olduğum için sosyal medyadan izledim). Devlet bilim ve meslek derneklerini dikkat aldı. FDA Acil Kullanım Yetkilendirmesi işlemini hızla çalıştırdı. Test kitlerinin geçerliliğini acil olarak kanıtlattı ve onaylattı. Hepsine FDA Web sayfasından erişilebilir. Kitleri hızla üretip satacaklar. 

Bakanlıklarda çok değerli uzmanların çalıştığını biliyoruz. Ancak yetişemeyebilirler. Bu ülkede bilime dayalı çalışan çok değerli potansiyel var. Herkes de canla başla çalışmaya hazır. Neden davet edilmiyor? İşbirlikleri oluşturulmuyor. 

Koordinasyon içerisinde çalışılmasının gerektiğini bu büyük salgın göstermekte…  

Umarım karar vericiler bu konunun farkına varırlar.

İyi bir hafta diliyorum.  

Sevgi ve Saygıyla kalın.  

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları