Anketlerle genel durum saptanır. Anket sonuçları güçlü yönleri ve zayıf yönleri gösterir. Bu sonuçlara göre değerlendirmeler yapılır. Güçlü ve zayıf yönler belirlenir. Güçlü yönler nasıl daha artırılabilir? Zayıf yönler nasıl iyileştirilebilir? Analizleri yapılır ve ileriye yönelik planlar yapılır. Uygulanır. Uygulanırken izlenir ve eksikler değerlendirilerek sürekli iyileştirme için önlemler alınır.
PISA anketlerini artık hepimiz öğrendik. OECD’nin 15 yaş gençlerinin eğitim-öğretim performansını değerlendirdiği program. Türkiye’nin durumunu da biliyoruz. 2018 verileri değerlendirildi ve sonuçlar yayınlandı. Hiç iç açıcı değil.
Basın özetledi. Matematik, bilim ve okuduğunu anlamak açısından sınıfta kalmış durumdayız. Basının özetlemesi ile kalınıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Web Sitesinde kök neden analizi yapıldığını gözleyemiyoruz. Bu sonuçlar sürekli ilerlemek için kullanılıyor mu? Bunu gösteren plana, uygulamaya, değerlendirmeye ve önlem almaya rastlıyor muyuz?
PISA sonuçlarının değerlendirildiği bir konuşma dinledim. 2012’de yapılmış. https://www.ted.com/talks/andreas_schleicher_use_data_to_build_better_schools#t-652893 adresinden erişilebilir. Konuşmanın başlığı “Daha iyi okul oluşturmak için verilerin analizi”. Yüksek performanslı öğretim sistemi için ne yapılmalı? Sorularına kanıta ve gerçek verilere dayalı olarak yanıtlar veriyor.
Bu şekiller dünyadaki yetenek durumunu değerlendiriyor. Sütunlara göre değerlendiriniz. Grafikte Türkiye sağdan 4. Ülke konumunda. Güney Kore’nin nasıl atağa kalktığını açıklıyor. Güney Korse sağdan 8. Ülke. 1960’lardan 1990’lara doğru değerlendirmeler var. Sütunlardaki renkler yıllara göre ilerlemeleri gösteriyor. Hızla atağa kalkan ülke olarak Güney Kore örneğini veriyor.
Ardından Güney Kore’nin nasıl ilerlediğini açıklıyor. Çeşitli ülkeleri değerlendiriyor. Üçüncü Şekil’de sosyal ekonomik farklılıklara ve sosyal eşitliklere göre okuma kapasiteleri değerlendiriliyor. Türkiye’yi buraya almamış.
Dördüncü Şekil’de ülkelerin öğretmenlere para yatırdıkları alanları karşılaştırmış. Öğretim için en çok yatırım yapan Kore.
Öğretmen maaşlarının düzeyi yüksek performanslı öğretim için çok etkili faktörlerden olduğunu vurguluyor.
Böyle analizler Türkiye için yapılıyor mu? Yapılsa idi şu sırada Kanal İstanbul için bu kadar zaman ve enerji harcanır mıydı? Diye düşünmeden duramıyorum.
Bu konuşmada, değerlendirme 7 yıl önce yapılmış. 2018 PISA sonuçları da yayımlandı. Neredeyiz? Analiz ediliyor mu? Ne yapacağız? Kararı veriliyor mu?
Mutlu ve sağlıklı 2020 Yılı diliyorum.
İyi bir hafta dileklerimle,
Sevgi ve Saygıyla kalın.