Kalite gönüllülerinin faaliyetleri, onların Atatürk’ün izinde olduklarını gösterir.
Atatürk’ün izinde olmak sadece onun portresini asmak, onun adını sürekli anmak, onun izindeyiz demek ile olmaz.
Geçenlerde kalite ile ilgili bir toplantıda, süreç temelli yönetimi hakkıyla uygularsanız iyileştirmeye açık yönlerinizi kanıtlarıyla sunarsınız, diye açıklama yaptım. Genç bir arkadaşım, o kadar zor durumdayız ki! Kalite yönetimini uygulamak için zamanımız yok dedi. İyi niyetle söyledi. Ona bazı açıklamalar yaparak biraz daha yorulursunuz. Ancak daha sonra o kadar sistematik bir şekilde sorunları belirlersiniz ki! Zorlukları aşabilirsiniz. Diye yanıt verdim.
Aslında, şunları söyleyecektim “Sizler öyle bir milletin çocukları, gençlerisiniz ki! Aşamayacağınız hiçbir zorluk yoktur. Kurtuluş Savaşını iyi anladınız mı? Atatürk’ü ayrıntılı okudunuz mu? Atatürk’ü anladınız mı? Yılmaz Özdil’in “Mustafa Kemal Atatürk” Kitabını okudunuz mu? Bunlar ve diğer çok sayıda değerli yayınlardan anlaşılabileceği gibi Türk Milleti olarak her türlü zorluğu aşacak potansiyelimiz var. Yeter ki bu potansiyelin farkına varın ve kullanın.
Evet, gençler, lütfen bunun farkına varınız. Atatürk’ü anlayın ve onu örnek alın. Atatürk dünyayı incelemiş. Orada neler oluyor farkında idi. Yabancı dilleri kendi gayretiyle öğrenmiş. Çok sayıda bilgi edinmiş. En zor yolları aşmış. Şimdi bilgi edinmek için o kadar yol var ki! Doğru bilgiyi nasıl öğreneceğinizi öğrenmeniz gerekli… Bunun için “kanıta dayalı tarama yapmak” bilgilerini kazanın.
Dün Denizli’de TEDX Konuşmaları vardır. Tema “gelişim” idi. Berna Laçin eğitimi konuştu. Müfredatın ne derece zayıflatıldığını anlattı. Çocuğunun eğitimi nedeniyle ilgileniyor. Yaptığı araştırmalardan çıkarımlarını anlattı. Çocuklarımızın matematik ve fen bilimlerini yeterli öğrenmesine engel olan bir müfredattan bahsetti. Öğretmen okullarının kapatıldığını vurguladı.
Değerli anne ve babalar lütfen çocuklarınızı bu müfredata mahkum etmeyin. Sizler gayret gösterin. İnternet’ten nasıl yararlanacağınızı öğrenin. Lütfen çocuklara “öğrenmeyi öğretin”…
TEDX Çamlık Bulvarı (“#TEDX CamlikBlv” hashtag’li) konuşmalarınının hepsi çok anlamlı idi. Babadağlı Sanayici ve İş Adamları Derneği (BASİAD) düzenledi. Denizli’de ilkti. Konuşmacılar çok iyiydi. Konuşmacılar faaliyetlerinden ve eserlerinden bahsettiler. Uygulamaları Atatürk’ün izinde olduklarını gösteriyordu. Düzenleyicilerin de öyle.
Evet, Atatürk’ün izinde olmak icraat ile gösterilir. Atatürk hayatı boyunca proje yapmış. Türkiye’nin özgür ve dünyada yarışabilir bir ulus olmasına adamış kendisini. Her adımını buna göre atmış. Çevresini buna göre değerlendirmiş. Liderliği o derece yüksek imiş ki! Çevresinde hep iş yapmasını bilen, ülkesini düşünen, üstün çaba gösterecek insanlarla doldurmuş. Onun Bakanları farklı idi. Her birisi ayrı bir değerdi.
Gerçek değerleri anlamak… Onlara gölge olmamak… Onları liyakat temelli değerlendirmek… Alışkanlıkları kaybolmaya başladı. Bu durum gençleri iyi etkilemiyor.
Geçtiğimiz hafta, Atatürk’ün izinde, farklı bir etkinlik daha düzenlendi. Denizli’de “Facebook Hub”, diğer deyişle “Facebook İstasyonu” protokolü imzalandı. Tanıtım toplantısı düzenlendi. Önayak olan Denizli Ticaret Odası Genç Girişimciler Kuruluna teşekkür ediyoruz. Oluşuma, fiziksel yerleşim sağlayan Pamukkale Belediyesi’ne de teşekkürler. Bu da önemli bir fırsat. Denizli’de başarılı olması Denizli’deki gençlere ve çocukları açısından anne ve babalara bağlı…
Çağımızın gereklerini iyi anlamamız gerekiyor. Gelecekte var olabilmek için ne yapmamız gerekli? Sorusuna kanıta dayalı yanıtlar bulmalıyız. “Facebook İstasyonu” ile ilgili konuşmalarda, konuşmacı Üniversite’leri oldukça ağır eleştirdi. “Blockchain” ile eğitim verilmesi için ihale açılmış. Tek Üniversite teklif verebilmiş. “%90’ı yeterli İngilizce bilmeyen hocalarla nasıl ilerlenir? Diye sordu. Bu kişiler Atatürk’ün izinde olan kişiler…
9 Kasım 2019 Cumhuriyet Gazetesinde tüm bu konularla ilişkili bir yazı var. (Büyük İşletmeler “Uyumsal Zekâ” Arıyor) başlıklı bu yazıyı okuyun lütfen… “Facebook İstasyonu” tanıtım toplantısındaki konuşmacı bu yazıyla ilişkili sorunu sorguluyordu.
Sayın anne ve babalar, gerçekleri görerek ülkeyi geleceğe taşıyan iyi uygulamaları ortaya çıkaralım. Onları destekleyelim. Takımlar oluşturalım. Öğrenelim. Çocuklarımızı geleceğe hazırlayalım.
Dünyada yarışabilecek özellikleri kazanmak, saygı ve sevgiyle karşılanmak, anılmak…
“Atatürk’ün izinde olmak” sözlerde kalmaz, yaşanır.
İyi bir hafta dileklerimle,
Sevgi ve Saygıyla kalın.