15 Ocak 2025 Çarşamba

Kalite, Kanunlar ve Demokrasi 

Diler Aslan

08-04-2019
Bize yazmak için tıklayınız.

Tüm “kalite yönetimi sistemi” ve “akreditasyon” standartlarında olmazsa olmaz, ilk değerlendirme şudur: Kurum veya kuruluş yasaların şartlarını yerine getiriyor mu?  Bununla bitmiyor. Şartlarını yerine getirmekle mi kalıyor? Yoksa yasaya göre taahhüt ettiklerinin gerçekleştiğini kontrol ediyor mu? Sorularına yanıt aranır.

Kontrol ettikten sonra uygulayamadıklarını çalışanlarına, kullanıcılarına ve paydaşlarına açıklıyor mu? Açıklamalarında şeffaf mı? Aksaklık varsa, neden ve nerelerde hata yapıldığı konusunda hesap veriyor mu? Dolayısıyla kanıtları açık ve net sunabiliyor mu?

Demokrasi vardır diyebilmek için de yasaların uygulanıyor olması gerekir. Ve asıl önemlisi insanlar arasında hiçbir fark gözetilmeden uygulanıyor olmasıdır. 

Üniversite eğitimimizde bu konu ağırlıklı öğretilirdi. İş yaşamımda çok özen gösterdim. Ancak çevremden edindiğim deneyimler şunu gösteriyor. Herkesin aklına şikâyet durumlarında kanunlar geliyor.

Normal yaşamda, işler yürütülecek kadar kanunlara uyuluyor. Yöneticiler kanunlarla ilgileniyor. Yönetici olmayanlar çok farkında olmuyor. 

Yıllardır devam eden bu ilginç durum. Kısır döngü halinde devam ediyor.

Denetimlerde bir miktar akla geliyor. Daha sonra unutuluyor. Yasalar varken dahi yasaya uygun olmayan olaylarla karşılaşılabiliyor. “Alan razı veren razı” işler devam edebiliyor.

Bu gibi durumlarla çok karşılaştığım için özellikle üzerinde duruyorum. Yasalar bazen güncel hayata uymayabilir. Hukuk açısından sorunlu olabilir. Bu gibi durumlarda kaç kişi başvuruda bulunuyor? 

Güncel hayata uymayan kanunlar kullanıcılar tarafından değerlendiriliyor mu? Gelecek düşünülerek eklemesi gerekenler için değerlendirmeler yapılıyor mu? Sivil Toplum Kuruluşları bu konularda neler yapıyor? Bilgiler, sistematik ve yapılandırılmış şekilde toplanıyor mu? Çoğunlukla yanıt “hayır”’dır.

Buna alışmamış kişilerin kalite yönetimi uygulamalarına alışmaları da çok zorlayıcı oluyor. 

Günümüzde, elektronik ortamda veri toplamak çok kolay. Ancak bu verilerden anlamlı ve doğru bilgi elde etmek için oldukça iyi yapılanmak gerekli. Ülkemizde toplanan verilerden nasıl bilgi elde edilebiliyor? Bu konuda bilgisi olan var mıdır? 

Devlet kurumları bu konuda açık ve şeffaf mı? 

Kalite yönetimi konusunu temel alanım olarak seçmemin nedeni burada açıklamaya çalıştıklarımdır.

40 yıldır bu konularla uğraşmaktayım. Ancak halen bizleri yaralayan bazı alışkanlıklarımızdan vazgeçemedik.

Farkında olmak, savunmak ve eyleme geçmek…

Çok zorlayıcı…  

İyi bir hafta dileklerimle,

Sevgi ve Saygıyla kalın.  

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları