HERKESİN AKLI KENDİNE

Hüseyin Güdücü

10-01-2019
Bize yazmak için tıklayınız.

 

            Hani, ‘Akılları pazara çıkarmışlar da, herkes gitmiş kendi aklını almış,’ derler ya, bu sözü kim kime söylemiştir? Anlaşılan o ki; kendini akıllı göreler, akılsızlara söylemiştir. Aklını beğenmeyen olmadığına göre, bu sözü herkes başkası için söylüyor.

            İnsanlar fiziğine o kadar takılmıyor. Örneğin; saçı dökülenler, saç ektiriyor. Burnunu beğenmeyenler ameliyat ile düzelttiriyor, yüzdeki kırışıklıklar bazı müdahalelerle gideriliyor. Kilolu olanlar zayıflıyor veya ameliyat oluyor. Yani insanlar vücudunda müdahale ettiriyor ama aklına müdahale ettirmiyor.

İnsanlar neden aklına müdahale ettirmez biliyor musunuz? Çünkü insan aklı ile bedeninden çok daha fazla özdeşleşmiştir. İnsanlar fiziğini değil ama aklını kendisi kabul ediyor. Yani, ‘aklım demek, ben demek,’ diyor.

            Bir kişi, sizin pencerenizden; akılsız görülebilir. Zaten sizin pencerenizden öyle görülüyorsa, birincisi: siz de bu yollardan geçtiğiniz için bunu görüyor ve biliyorsunuz demektir. Yani akılsızlık gibi görünen şey, büyük ihtimalle seviye farkından doğan yorum farkıdır. İkincisi; Sizin beğenmediğiniz akılla o kişi; geçimini sağlamakta, sorunlarını çözmekte, sosyal hayatını sürdürmektedir. O akılla hayata bağlanmaktadır. Velhasıl o akılla kendini güvende hissedecek bir düzen kurmuştur. İnsanın birinci önceliği güvende olmaktır. Kimse, bir insanı, güvende hissettiği durumu değiştirmeye boşuna heveslenmesin. Söylenenlerin hiç biri zerre kadar işe yaramayacaktır.

            Bir insana, aklını değiştir demek; ‘Kendini güvende hissettiğin akıldan vazgeç,’ anlamına gelmektedir. Akıl verme ne kadar iyi niyetle olursa olsun sonuç değişmeyecektir. İşte bu yüzden, akıl verdiğiniz kişi, bundan hiç hoşlanmayacaktır.  

            İyi de; kimse kimseye karışmasın mı? Ortada suç varsa kanun ilgilensin, kabahat varsa uyarılsın tabii ki!   Gel gelelim ortada suç, kabahat yok ise; herkesin aklı kendine, denmeli. Kimse kimseyi, kendi aklına uydurmaya çalışmamalı, kınamamalı, yargılamamalıdır. Herkes farklı seslere, düşüncelere tahammül etmeli onlara saygı göstermelidir.

            Birine akıl vermeye niyet edenler, sadece isteyene vermelidir. Kendini geliştirmeye çalışanlar akıl sorarlar. Sorana cevap verilirse, amaç hasıl olur.

 

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Hüseyin Güdücü - Diğer Yazıları
Bütün Hüseyin Güdücü Yazıları