Kalite yönetiminde “önceliklendirmek” diye bir kavram vardır. Birçok konu arasında öncelikli olanları seçen topluluklar gelişiyor.
Öncelikli olan konuyu seçmek o kadar kolay değildir. Çok çaba gerektirir. Alt yapı gerektirir. Bilgi gerektirir. Bilgi kazanmak için okumak gereklidir. Okumak da yetmiyor. Okuduğunu anlamak gerekiyor. Tek yayından okumak yetmiyor. Aynı konuya farklı bakışları açıklayan tüm bilimsel yayınlar okunmalı. Bundan sonra analiz etmek ve bütün içerisindeki yerin saptanması önemli. Geçmiş hakkında bilgi kazanılmalı. Güncel durum değerlendirilmeli. Aynı durumdaki diğer eş topluluklarla karşılaştırma yapılmalı. Sonra oturup gelecek için plan yapılmalı.
Kalite yönetimi yolları gösteriyor. Ancak anlamak ve öğrenmek önemli.
Bir kurum veya kuruluş kalite yönetimini neden uygular? Rakipleri arasında güçlü ve gelecekte başarılı bir şekilde var olabilmek için.
Kalite yönetimi sadece ilgili Standarda göre kağıt üzerinde yapılanmak değildir. Kalite yönetim şartları birçok ülkenin yetkin uzmanları tarafından onaylanarak uluslararası bir kuruluş tarafından yayımlanır. Bu uluslararası organizasyon ISO olarak bilinen “Uluslarararası Standardizasyon Kuruluşu”’dur. Kalite Yönetim Şartları ISO 9001 numaralı Standard’da yayımlanır. Bu Standard’ın 2015 basımı kaliteden tüm kurum ya da kuruluş çalışanlarının sorumlu olduğu şartını koymuştur. Bu şekilde kağıt üzerinde yapılanmaya engel olunmak istenmektedir.
Diğer önemli konu da risk temelli düşünmeyi şart koşmasıdır. Sadece kaliteye odaklanmakla riskler göz ardı edilemediği için bu şart kondu. Riskler net belirlenmeden önlem alınamadığı için riske dayalı kalite kontrolün önemli olduğuna karar verildi.
Bu kadar farklı konu arasında risklerin nasıl saptanacağı sorusuna yanıt olarak başka şart da eklenmiştir. Bu şart süreçlere dayalılık şartıdır. Sistem süreçlere/proseslere dayalı oluşturulmalı ve riskler süreçlere göre saptanmalıdır.
Riskler doğru saptanırsa önceden önlem alınabilir. Yüksek riskli konular önceliklendirilebilir. Başarının sırrı buradadır.
Özel şirket, kamu kurumu, devlet, ülke, aile hangisi olursa olsun aynı yaklaşım geçerlidir. Kendini iyi tanımaz, güçlü yönlerini bilmez, zayıflıklarını gizler ve dışarıda kendin için tehlikeli olanların ve gelişmek için fırsatların farkında değilsen başarılı olmana olanak yoktur.
Tüm bunların değerlendirilebilmesi için bilgili, becerili ve yetkin bireylerden olan takımlar gereklidir.
Bu yazıdan da anlaşılabileceği gibi öğrenilecek çok konu var. Her paragrafı tekrar gözden geçirin. Her cümleyi analiz edin. Her konuyu listeleyin. Hangileri hakkında bilgi sahibi olduğunuza karar verin. Sonra hangi bilgileri öğrenmeliyim diye sorgulayın.
Süreç ve risk temelli düşünme konusuna öncelik verebilirsiniz…
Ramazan Bayramınızı kutluyorum.
İyi bir hafta dileklerimle,
Sevgi ve Saygıyla kalın.