26 Mart 2025 Çarşamba

Kalite Guruları; ilkeleri ve önerileri

Diler Aslan

09-04-2018
Bize yazmak için tıklayınız.

Biliyoruz ki her alanda bilim insanları araştırmalarıyla yeni bilgileri sunuyorlar. Bilimsel araştırmalara dayalı bu bilgilerle uygulamalar tarihsel süreçte yerini alıyor. Başarılı uygulamaları sağlayan araştırma sonuçları insanlığa mal ediliyor.

Her alanda bu böyle… Ülkemizde farklı bir yaklaşıma doğru yol alınmakta… Ancak “zararın neresinden dönülse kazançtır” yaklaşımıyla bilimsel bilgileri paylaşmak gerekli. Bir uygulama neden benimsenmiş? Neden yaygın kullanılmakta? Sorularının yanıtları o bilgileri ortaya atan bilim insanlarının ve araştırmalarının incelenmesidir. 

Kalite Yönetim Sistemi ve araçlarını bilimsel bakışla inceleyen, okuyan (kulaktan dolma bilgiyle değil…) kişiler “kalite guruları” ifadelerini okumuşlardır. 

“Guru” terimiyle daha çok Hintliler akla gelir. Guru; “gençleri ve öğrencileri yetiştiren, manevi gücünün en yüksek noktada olduğuna inanılan kimse”, “iyi, akıllı öğretmen” olarak tanımlanır. İş hayatında “kalite guruları” tüm bu özellikleri yanında iş yaşamında verimlilik konusunda zamanımıza kadar etkileri süren çeşitli görüşleri ve teknikleri kazandıran öğretmenlerdir. 

Toplam Kalite yönetimi ile ilgili yaygın olarak gözlenenlerden bazıları: 

  • Deming
  • Juran
  • Crosby
  • Feigenbaum
  • Ishikawa
  • Taguchii

Deming (1900-1993) (İstatististik uzmanı) toplam kalite yönetimi (TKY) babası olarak bilinir. İstatistiğin kalite yönetiminde yer almasında rol oynayan Walter A. Shewhart’ın yanında çalıştı. İkinci Dünya savaşından sonra Japonya’da TKY’yi öğretmiş. Toyoto’nun başarılarını farkına varan ABD bu başarıların arkasında Deming’in olduğunu öğrenince ABD’de daha çok kabul görmüş. 

Deming’in odaklandığı 5 fikir: 1) İstatistiksel kalite kontrol, 2) Deming derin bilgi felsefesi, 3) 14 altın kural, 4) Deming döngüsü (sürekli iyileştirme için planla-uygula-kontrol et- önlem al-PUKÖ döngüsü), 5) kaliteyi öldüren yedi hastalık (yaklaşım denmiyor).

Juran (1904-2008) (Elektrik Mühendisi, Hukuk diplomalı) Romanya’da doğmuş, 1912’de ABD’ye gitmiş. Dünyaca ünlü toplam kalite yönetimi gurularından. Japonya’da üretim sektöründe etkili olmuş. “Kaliteye kazayla erişilmez” inancında. Juran’ın “kalite üçlüsü”: 1) Kalite planlanır, 2) kalite kontrol edilir, 3) kalite sürekli iyileştirilir.

Crosby (1930-2001) (Mühendis ve yönetim danışmanı) “kalite yönetiminin eğlenceli amcası” olarak bilinir. “Sıfır hata” ve “kalite maliyeti” kavramını yerleştirdi. 

Feigenbaum (1922-2014) (Kalite kontrol uzmanı ve iş adamı) toplam kalite kontrol kavramını yerleştirdi.

Ishikawa (1915-1989) (Mühendis, Uygulamalı Kimya Bölümü mezunu) kendi adıyla da anılan balık-kılçık diyagramı veya sebep-sonuç analizinin yaratıcısı.

Taguchii (1924-2012) (Mühendis) başarının şartı tasarımdan geçer düşüncesiyle ürün ve üretimde belirsizliklerin engellenmesinin tasarım aşamasından geçtiği görüşünü yerleştirmiştir: 1) Sistem tasarımı, 2) Parametre tasarımı ve 3) Hoş görülecek veya izin verilecek hata tasarımı.

Kalite düşünürlerinin insan yaşamındaki etkileri ve yararları değerlendirilmeli. Bu düşünürlerin mezun oldukları okulları inceleyin. Ülkemizde kalite uygulamalarının bazı meslekler tarafından yürütülebileceğini iddia eden kalıp yargılı görüşlerin de değerlendirilmesi gerekmiyor mu?

Kalite tesadüfen sağlanmaz, öğrenilebilir ancak manevi değerlerde de gizlidir. Tutum ve davranışlarla gösterilir. Hissedilir. Bu nedenle “kalite guruları” kavramı vardır.

İyi bir hafta diliyorum. 

Sevgi ve Saygıyla kalın.  

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Diler Aslan - Diğer Yazıları
Bütün Diler Aslan Yazıları