Kalite iyiyi amaçlar. Derin bilgisi olan kişileri tercih eder. Uzun dönem plan gerektirir. Bunun için mevcut durum iyi değerlendirilmelidir.
Kalite bakış açısına sahipseniz ve sağlık açısından sorun yok ise çocuklarınızın geleceğini de iyi hazırlarsınız. Onlara gelecekleri için yararlanabilecekleri fırsatları sunabilirsiniz.
Aslında çocuklarımızın geleceğinin planlanmasında kurumlarda yapılan “stratejik plan” hazırlama araçlarını kullanabiliriz.
Stratejik plan yapılırken önce mevcut durum analizi yapılır. Mevcut durum analizinde içerideki güçlü ve zayıf yönler ile dışarıdaki risk ve fırsatlar tanımlanır. Hedeflerimiz için güçlü yönlerimizi ne derece kullanabileceğimize karar verilir. İnsan kaynakları açısından ele alındığında çalışkan, derin bilgili, etkili iletişim becerileri olan, vizyoner bakışı bulunan kişileri anahtar konumlara getirmek gerekir. Dolayısıyla onlara
fırsat sağlanmalıdır.
Zayıf yönleri oluşturan insan kaynaklarının eğitilmesi planlanır.
Dışarıdaki risk oluşturan hususların nasıl alt edileceğine karar verilir.
Fırsatlardan nasıl yararlanılacağı planı yapılır.
Çocuklarımızda bunu nasıl uygulayabiliriz?
Hürriyet Gazetesi’nde (11 Mart 2016) “Kanserle Savaşan Türk Şövalyesi” başlıklı yazıda şövalye olarak tanıtılan Prof. Dr. Sadık Esener örneğinde değerlendirebiliriz.
Babası eski Çalışma Bakanlarından Prof. Turhan Esener. Oğlunu iyi tanımış ve eğitimine önem vermiş. Oğlu Sadık Esener mühendislik eğitimi almış. Elektronik ve Telekomünikasyon Mühendisliğinden mezun. Doktorası Uygulamalı Fizik ve Elektronik Mühendisliği alanında. Çalışmalarını deoksiribonükleik asit (DNA) kullanarak bellek yapılabilirliği üzerinde yürütürken, Biyoloji ve ilişkili Tıp alanında da kendisini geliştirmiş. ABD’de olduğu için mühendisliğini sağlık alanında kullanabilmiş. Bu
fırsat ona sunulmuş. Sağlık alanında sadece tıp fakültesi mezunları çalışır yaklaşımı ABD’de yoktur, biliyorsunuz.
Ona sağlanan fırsatlarla çeşitli girişimciliklerde bulunmuş. Son yıllarda çok önem arz eden “kişiselleştirilmiş tıp” alanında en önemli araştırıcılardan birisi. Ar-Ge çalışmaları için çok farklı alanlardan uzmanlar bir araya getirilerek tam bir takım çalışması yapılması gerektiğini belirtmekte. Başına getirildiği kanser araştırma merkezi için şunları söylemiş: “
Kanser çok yönlü bir problem, dolayısıyla farklı açılardan bakılıp değişik teknolojiler kullanarak çözülmesi daha mümkün olabilir.”
Bu örnek çeşitli bakış açılarıyla değerlendirilebilir.
Ailesi oğullarındaki güçlü yönleri iyi değerlendirmiş. Ülkemizdeki zayıf yönü de iyi değerlendirmişler. Yaratıcı ve inovatif bakış açısıyla yetiştirilebileceği ülkelerde okutmaya karar vermişler.
Mühendis olan bir kişi olarak tıp alanında çalışmalarını sürdürmüş ve şimdi en önemli merkezin başına getirilmiş. Geleceği iyi görebilen ülkeler güçlü yönü olan insan kaynağına her türlü
fırsatı sağlar.
Evet, kalite fırsat sunmaktır. Hemen hemen her alanda “önyargı, alıp yargı ve ayrımcılık” kısır döngüsünün yaygın olan ülkelerde bu fırsatlar sunulamaz. Dolayısıyla yatırım için ne kadar para ayrılırsa ayrılsın gelecekte ileri teknoloji üretmek açısından karne hep zayıf olur.
Fırsat sunmak önemli bir eylemdir. Doğru insan kaynaklarına fırsat sunulduğu zaman ihtiyaç ve beklentiler toplum ve ülke yararına karşılanabilir. Dolayısıyla kalite sağlanmış olur.
Yetmiş sekiz milyon nüfuslu bir ülke için gelecekte ihtiyaç ve beklentilerin karşılanması ancak yüksek teknolojik ürünlerin ülkede üretilmesine bağlıdır. Bunun için doğru insan kaynaklarına fırsat yaratılmalıdır.
İyi bir hafta dileklerimle,
Sevgi ve Saygıyla kalın.