7 Aralık 2024 Cumartesi

YAN GELİP YATMAK

Hüseyin Güdücü

22-06-2017
Bize yazmak için tıklayınız.

 

İnsanımızın en büyük özlemlerimizden biri, yan gelip yatmaktır. Pek çok insan bu hayal ile yaşar. Gerçi öyle bir gün asla gelmez ama diyelim ki geldi, acaba kaç kişi bunun tadını çıkarabilir, kaç gün yan gelip yatabilir?

Yan gelip yatma zamanı gelenlere sorarsanız, ‘Meğer en zor şey buymuş,’ diyorlar. Sabah kalkıyorsun, yapacak bir işin yok, nasıl vakit geçireceğini bilemiyorsun, diye yakınıyorlar.

Herhangi bir faaliyette bulunmadan, vakit geçiremeyenler, gerçekte, ‘Ben kendimle baş başa kalamıyorum,’ demiş oluyorlar. Zira bu insanlar yapacak bir iş bulamadığında, zihinleri; ya eski defterleri karıştırmaya, ya da gelecek için felaket senaryoları yazmaya başlıyor. Böylece ne kadar asap bozucu şeyler varsa bir bir akla geliyor. Hal böyle olunca yattıkları yerden sinirleniyorlar. Bunun farkına varanlar, beyni meşgul edecek bir faaliyet bulmayı tercih ediyorlar. Buna bazıları ‘meşguliyet tedavisi,’ derler.

Meşguliyet tedavisi dediğin, kendi zihnini susturmak! Zihnine üşüşen olumsuz düşüncelere mani olmak amacıyla, bir faaliyette bulunarak, zihni susturma eylemine, kendinden kaçmak deniyor. Daha doğrusu kendi düşüncelerinden kaçmak!

Kendi düşüncelerinden kaçarak huzuru dinginliği bulmaya çalışmak, arıza içerideyken, çareyi dışarıda aramaktır.

Eğer bir insan, kendini oyalayacak bir faaliyet arıyorsa, o an zihninden geçen düşünceden rahatsızdır. Zihnindeki düşünce, bir duyguyu tetikleyince, kişi duygunun tesiriyle sıkıntı hisseder. Bu sıkıntıyı savmak amacıyla bir eylem başlatır. Örneğin bir sigara yakar veya bir şey atıştırır. Bu mekanizma adeta otomatiğe bağlanmış gibi olduğundan pek çok insan bunun farkına bile varamaz. Çünkü yaptığı eylemin doğal olduğunu sanır. Acıkınca yemek yemek, susayınca su içmek, yorulunca dinlenmek, uykun gelince uyumak doğaldır ama acıkmadığı halde bir şey yemek, oyalanacak bir şey yapmak, faaliyettir.

Kendini oyalamaya çalışanlar, kendi düşüncelerinden kaçtığının farkına varmalıdır. Farkına varanlar, ondan kaçmak yerine düşüncelerini değiştirmelidir. Düşüncelerini değiştiren, kendisiyle baş başa kalabilir. İşte o zaman yan gelip yatabilir.

YORUM YAZ
BU YAZI HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ
Hüseyin Güdücü - Diğer Yazıları
Bütün Hüseyin Güdücü Yazıları