Üniversite ve meslek tercihi nasıl yapılmalı?

YKS sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından, üniversite adayları ve ailelerini tercih yapma telaşı sardı. Eğitim danışmanı Barış Balcı, kişinin geleceğinin belirlendiği bu süreçte; üniversite, alan ve meslek seçiminin nasıl yapılması gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi. Tercih yapacak gençlere ve ailelerine önerilerde bulundu.

26-07-2022 10:33:00

Meslek seçimi kişinin hayattaki mutluluğunu belirleyen en önemli etkenlerden biri.  Bu nedenle gençlerin gelecekteki mesleklerini  belirleyecek olan üniversite tercihleri hayati önem taşıyor. Üniversite tercih sürecini değerlendiren Eğitim Danışmanı Barış Balcı, “Kişi; geleceğini ve kaderini belirleyecek olan bu kararı kendi almalıdır. Ailelerin ya da öğretmenlerin onun adına karar vermektense, onun karar vermesine yardımcı olmaları, kendisine uygun seçenekleri önermeleri daha doğru olur” dedi. 
“Kişinin ilgi, yetenek ve donanımına göre tercih yapılmalı”
Barış Balcı, üniversite ve meslek tercihi konusunda üniversite adaylarına ve ailelerine şu önerilerde bulundu:
“Popüler meslekler ve popüler üniversiteler insanları çok çabuk etkileyebiliyor.  Bazen de tercihlerini aldıkları puana göre, oradaki rakamlara göre yapabiliyorlar.  Aday; öncelikle kişisel donanımları ve becerilerini gözeterek tercih yapmalı.  Hangi becerileri daha iyi, hangi alanda kendisini daha iyi yansıtabilir, bunlara bakmalı. Kendi artı ve eksilerini bilirse daha doğru karar verebilir. Ben bu mesleğe uygun muyum? Bu alan benim için ideal mi? Üniversitede gideceğim bölümde hangi derslerle karşılaşacağım? Gibi sorulara yanıt aramak ona yardımcı olacaktır.  Gittiği bölümde dersleri sevmez ve zorlanırsa bu onu okuldan soğutabilir. Bu nedenle sevdiği ve güçlü olduğu alanda tercih yapmalıdır. Adaylar, okulların rehber öğretmenlerine meslek eğilim testi yaptırabilirler. İnternet ortamında, özel üniversitelerin sitelerinde de bu testleri bulup cevaplayabilirler. Buradaki sorulara verecekleri cevaplar hangi alana daha uygun, hangi bölümlerdeki işlere daha yatkın olduklarıyla ilgili önemli ipuçları verecektir.  Aday, henüz hangi bölümü seçeceğini ya da hangi mesleğe yatkın olduğunu bilmiyorsa bu güzel yol göstericiden faydalanabilir. Bununla birlikte, onu uzun süredir tanıyan, gören, bilen dayı, teyze, hala gibi büyükleri de hangi mesleğe uygun olduklarıyla ilgili önerilerde bulunabilirler. Onların sezgileri çok güçlü olur. Aynı şekilde öğretmenlerinin de önerileri etkili olacaktır.”
Meslek mensuplarıyla tanışmak ve üniversite ziyareti
Kişi neyle karşılaşacağını bilmeden sadece fotoğraf üzerinden tercih yapıp gittiğinde hayal kırıklığına uğrayabiliyor. Üniversiteyi birinci, ikinci sınıftan bırakıp tekrar sınava giren bir çok öğrenci oluyor.  Bu nedenle daha sağlıklı karar verebilmek için aday tercihten önce seçmek istediği üniversiteyi ve bölümü ziyaret edebilir.  Orada okuyan öğrenciler ve akademisyenlerle görüşülebilir. Böylece o bölüm ve üniversite ile ilgili daha iyi fikir edinebilir. Ayrıca hangi mesleği istiyorsa o alanda meslek mensuplarıyla tanıştırılabilir. 
“Ebeveynler çocuğuna seçenek sunmalı”
“Anne babalar şüphesiz evladının geleceğini ve onun iyiliğini düşünür. Fakat bu onların hayatını belirleyen bir tercih olacağı için onların yerine karar vermeleri yanlış olur. En azından onun istek ve yetenekleri doğrultusunda kendisine birkaç tane üniversite ve bölüm seçenekleri sunmaları gerekir.”  Sevcan ÇİFTÇİ

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi