Roman vatandaşların yoğun yaşadığı yerlerde açılan SODAM, Denizli’de 3 yerde bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Sarayköy. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sarayköy Kaymakamlığı ve Sarayköy Belediyesi iş birliğiyle açılan Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) Roman vatandaşların, yaşadığı yerde toplumsal entegrasyonlarını sağlamak üzere mesleki, psikososyal, sosyokültürel ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunma, iş arama becerilerini artırma ve çalışma hayatının gereklilikleri konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.
Mesleki gelişim ve kişisel gelişim konularında kurs ve eğitimlerin verildiği Sarayköy SODAM’ın koordinatörlüğünü yapan sosyolog-psikolog Dilara Avcı, merkezin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
İlçede yaşayan, özellikle sosyal güvencesi olmayan kadınlara yönelik eğitimlerin olduğunu aktaran koordinatör Dilara Avcı, “ Şu an burada temel makyaj eğitimi, kuaförlük, aşçılık ve dikiş gibi kurslar veriyoruz. Bunun yanında öğleden sonra psikolojik danışmanlık saatleri oluyor. Bakanlığımızın belirlediği koruyucu önleyici eğitimi burada onlarla birlikte işliyoruz. Kadınlarımız özellikle sosyokültürel anlamda toplumdan dışlandıklarını düşünüyorlar. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda bu konuya varıldığı için Roman vatandaşların yoğun yaşadığı ilçelerde SODAM açılma kararı alındı. Sosyal Dayanışma Merkezimizde kadınlarımızı tekrardan topluma kazandırmak hem de onlara kursların sonunda verilen belgelerle istihdam alanı sağlamak amaçlanıyor. Merkezler Denizli sadece Çivril, Sarayköy ve Karakova’da bulunuyor” dedi.
Sarayköy Belediyesi ücretsiz yer tahsis etti
Avcı, “Kadınlarımıza geziler, piknikler ve etkinlikler düzenliyoruz. Kültürel ve sosyal etkinliklerimizde belediyemizin bizlere araç ve yer temini konusunda hep destekleri oluyor. En büyük destekleri ise SODAM binamız ücretsiz olarak Belediye Başkanımız Ahmet Necati Özbaş tarafından bizlere tahsis edildi. Bu sayede binaya ayrılan kira bütçesiyle kursiyerlerimize daha çok malzeme daha çok gezi düzenleyebiliyoruz” diye konuştu.
Kursiyerler çok memnun
Kurslardan yararlanan 26 yaşındaki Dürdane Yıldırım, “Aşçılık ve kuaförlük kurslarına katıldım. Çok şey öğrendik çok da güzeldi. Vaktimiz çok güzel geçiyordum. Bu kurs olmadan evde boş oturuyordum. Burada güzel vakit geçirerek yeni şeyler öğreniyoruz” diyerek deneyimlerini aktardı.
Kursların kendisine çok iyi geldiğini aktaran 42 yaşındaki Canan Özcan, “Kurslar bana çok iyi geldi. Aşçılık kursuna geliyor. Burada aldığım eğitimleri evde de deniyorum. Kurslardan önce evde internetten bir şeyler bakarak yapıyordum. Değişik şeyler yapmasını seviyorum. Psikolojik danışmanlık eğitimleri bana çok iyi geliyor. Uykudan kalkma problemi yaşıyordum. Ancak buraya geldiğimden beri kendimi çok iyi hissediyorum” diye konuştu. Sevcan ÇİFTÇİ