“Sanayicilerin enerji maliyeti yüzde 700 arttı”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi üzerine konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca; sanayicilerin yüzde 700 artan enerji maliyetiyle üretemez hale geldiğini söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca; 3 yıl önce yaptıkları düzenlemeyi değiştirdikleri için sanayicileri icra tehdidiyle baş başa bırakan Enerji Bakanına “İş insanlarına icra tebligatları geldiğinde ne yapmayı planlıyorsunuz?” diye sordu.

18-11-2022 11:04:55

AKP’nin sanayicileri doğrudan ilgilendiren yönetmelik değişikliğini eleştiren Gülizar Biçer Karaca, AKP’yi oyunbozan olarak niteleyerek, “2019 yılında güneş enerjisine, yenilenebilir enerjiye yatırım yapanlara ilişkin bir düzenleme hayata geçirdiniz ve bu düzenlemeyle dediniz ki: "Siz yenilenebilir enerjiye yatırım yapın, ihtiyacınızı alın, üste kalan miktarını ben sizden alacağım." Denizli'de mermer, kablo ve tekstil sektöründe gerçekten müteşebbis, mücadele eden sanayiciler vardır, onlar size güvendi; kredilerini aldı ve güneş enerji santralleriyle ülkedeki enerji ihtiyacına ve üstelik de "temiz enerji" denilen yenilenebilir enerji kaynaklarına size inanarak, güvenerek yatırım yaptı. Sonra 2019 yılında yaptığınız düzenlemeyi üç yıl sonra 2022 Ağustosunda "Ben oyunu bozdum, artık sizden tamamını almayacağım. Tükettiğiniz kadarını alacağım, gerisi bedava verilecek" diyerek değiştirdiniz”  dedi. 
“Pandemide bile artan ihracat şu an yüzde 20 azaldı”
Denizli’de bir çok iş insanının icra tehdidi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden CHP’li Karaca, “Denizlili sanayiciler size inandılar, size güvendiler, üç yıl önce yatırım yaptılar, kredi aldılar. Peki, Denizlili sanayicinin size güvenerek aldığı kredileri kim ödeyecek bugün Sayın Bakan? Biliyor musunuz, Denizli'deki organize sanayi bölgesindeki birçok iş insanı icra tehdidiyle şu an karşı karşıya. Size inanarak kredi aldıkları bankalar bugün sizin düzenlemeniz yüzünden iş insanlarını icra tehdidiyle baş başa bıraktı. Denizlili sanayiciye sorarlar: "Ne istiyorsunuz devletten, iktidardan?" "Hiçbir şey istemiyoruz, bize gölge etmesin yeter." der. Üretir, gider, pazarını bulur, pazarlar ve üstelik her dönem, pandemide dahi ihracat fazlası vermiştir. Ülkenin cari açığının kapanmasına ciddi katkılarda bulunmuştur. Ama biliyor musunuz? Sizin çıkardığınız bu yönetmelik sonrasında ve sanayide son bir yılda yüzde 700 artan enerji maliyeti sebebiyle bugün, Denizlili sanayiciler üretemiyor. Ekim ayında Denizli'nin pandemide bile artış gösteren, pandemide bile gerçekten tarihî rekorlar kıran ihracat ilk defa yüzde 20 azaldı.
“Denizlili sanayicileri neden cezalandırıyorsunuz”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e “En azından 2022'de Ağustostan itibaren bu yatırımdan faydalanmak isteyenlerden bu düzenlemenin hayata geçirileceğini kararlaştıramaz mıydınız?” diye soran Gülizar Biçer Karaca, “Üç yıl geriye dönerek sanayiciyi, üreten iş dünyasına, ülkeye katkı veren Denizlili sanayiciyi neden cezalandırıyorsunuz? O icra tebligatları geldiğinde sizin yaptığınız düzenleme yüzünden, size inanarak, güvenerek yatırım yapan Denizlili sanayici için ne yapmayı planlıyorsunuz? Bir de "Yenilenebilir enerjiye destek için kredi vereceğiz." diye de düzenleme çıktı. Değişebilir faiz oranları var, sanayici önünü göremediği için bunu alamıyor. Her şeye rağmen almak isteyen Denizlili sanayiciler de bu kredilere, bu desteğe erişemiyor” diyerek sözlerini noktaladı.  Serhat KÖSE

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi