Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Pamukkale İlçe Temsilciliği Hukuk ve Mevzuattan Sorumlu Başkan Yardımcısı Fatma Seda Kıvanç, “14 Şubat 2022’de Resmi Gazetede Öğretmenlik Meslek Kanunu yayımlandı. Bu kanunun içinde bulunan Kariyer Basamakları Sınavı ile hizmet süresi 10 yıl ve üstü olanlar Uzman Öğretmenlik, 20 yıl ve üstü olanlar da uzman öğretmenlik unvanı varsa Başöğretmen olabilecekti. Bu sınav 19 Kasım’da yapıldı ve Ocak ayından itibaren unvanların ücretleri maaşlara yansımaya başladı. Yapılan işler eşitti ama bordroda yazan rakamlar farklıydı. Bu farkların, bordolarda somut olarak karşılarına çıkması, öğretmenlerde rahatsızlık oluşturmaya başladı. Okula aynı saatte gelip aynı saatte okuldan gittiği, aynı derse girip aynı konuları anlattığı, aynı kıdem ve derecede olduğu öğretmen arkadaşı kendisinden fazla maaş alıyordu” dedi.
“Bunca eşitliğin arasındaki eşitsizlikle çalışma barışı olmaz”
Sorumlu Başkan Yardımcısı Fatma Seda Kıvanç, “Bakanlığın istediği hizmet süresini doldurmadığı için sınava başvuramayan öğretmenler, sınava kendi isteğiyle girmeyenler var. Onlar da Uzman Öğretmen ve Başöğretmenlerle aynı işi yapıyor ancak onlardan az maaş alıyor. 10 yılın altında hizmet süresi olan bir öğretmenle, Başöğretmenin aldığı maaş arasında, 7 bin liraya varan farklar oluşmaya başladı. Maaşların her geçen ay eridiği, açlık sınırına yaklaştığı günümüz şartlarında bu ciddi bir rakamdır. Bu şartlar altında öğretmenlerin motivasyonu düşecek, mutsuz olacak akabinde de okul içerisinde huzursuzluklar başlayacaktır. “Benden daha fazla maaş alıyor, o yapsın.” seslerinin duyulduğu, çalışma barışının bozulduğu okullardan başarı beklemek ne kadar mümkün olacak?” diye konuştu.
“Her yıl farklı bir uygulama mı yapılacak?”
Eğitim Gücü Sen Pamukkale İlçe Başkan Yardımcısı Fatma Seda Kıvanç açıklamasına şöyle devam etti;
“2023 yılı Uzman ve Başöğretmen unvanları için başvuru süreci 30 Mayıs’ta başlıyor. Bakan Özer açıklamasında Uzman Öğretmen kıdem yılı şartının 10 yıldan 5 yıla indirilmesi, Başöğretmen unvanı için 10 yıllık bekleme süresinde muaf olunmasına dair kanun değişikliği çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Ancak meclisin kapalı olması sebebiyle bu yılki sürece yetişmeyecek. Daha ilk yıldan böyle değişikliklere gidilmesi, “Her yıl farklı bir uygulama mı olacak?” sorusunu akıllara getirirken aynı zamanda her yıl mağduriyet yaşanacağı endişesini de yaşatmaktadır. Kanun değiştikten sonraki sürece kadar 5 yıl üzeri kıdemdeki her öğretmen 2 yıllık unvan ücret mahrumiyeti yaşamış olmayacak mı? Nerden tutsanız elinizde kalıyor. Bu uygulamadan yaşanan sıkıntılar sebebi ile değişikliğe gidildiği aşikar. Yakında yine değişiklikler olacak. Bırakın bu unvanları. Kıdeme göre ücret düzenlemesi yapılsa bu uygulamadan daha çok olumlu sonuçlar alınabilir. Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası olarak bu kanun daha taslak aşamasındayken, eksik olduğunu Milli Eğitim Bakanlığına, siyasi partilerin eğitimden sorumlu genel başkan yardımcılarına sunduğumuz dosyalarda belirttik. 2’si Danıştay’da olan 3 dava açtık. Öğretmenlerimizin yaz tatilinde eğitime alınmasına, durdurma talebinde bulunduk. 3 defa meydanlara çıkıp bunu söyledik. 2 defa Cimer’e yazma, 2 defa siyasi partilere e posta etkinliği yaptık. Bu konuyla ilgili öğretmenlerimize anket uygulayıp sonucunu medya ve bakanlıkla paylaştık. İş bıraktık. 16 Ağustos’ta boykot kararı alan ilk sendikaydık. Sınav Görevi Almama Eylem kararımızı da aldık. Sosyal medya etkinlikleri düzenledik. Aynı eğitimi alıp, aynı şartlarda göreve başlayan, aynı işi yapan öğretmenlerin farklı maaş alması çalışma barışını bozacağını söyledik” dedi.
“Öğretmenler mutsuz, okullar huzursuz, eğitimcilere her gün şiddet uygulanırken olan eğitime ve geleceğimize oluyor. Bakanlığımızın da bu şekilde düşünüp bu işten bir an önce vazgeçmesini ve eğitimcinin itibarını geri kazandıracak daha akılcı çalışmalar yapılmasını istiyoruz” diyen Kıvanç, Eğitim Gücü Sendikası olarak bu konuyu unutmadıklarını, unutturmayacaklarını ve her zaman takipçisi olacaklarını söyledi. Sevcan ÇİFTÇİ