Karaca’nın yeni yıl gündemi: ‘Enflasyon’

­­­CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 2023 yılına dair ilk açıklamasında ekonomik kriz ve enflasyona dikkat çekti. Manşet enflasyon rakamlarını paylaşan Gülizar Biçer Karaca; “Vatandaşların ihtiyacı, RTE’nin vizyonu ve hayallerinden büyüktür! AKP’yi sandığa gömmekten başka çare, altılı masadan başka çözüm adresi yok” açıklamasını yaptı.

03-01-2023 10:37:21

“2002’den 2022’ye krizleri tetikleyen ve yarattığı buhrandan beslenen AKP iktidarında; enflasyon rekora koşuyor” diyen Karaca, “Fiyatlar önlenemez ve öngörülemez biçimde sürekli yükseliyor. Vatandaşlarımızın satın alma gücü düşüyor. Yaşam şartları hayatta kalmayı da ayakta kalmayı da güçleştiriyor. 2022’yi negatif bir tablo ile zorluklarla kapatan ücretli çalışanların maaşları, zamlı fiyatlar karşısında yetersiz kalıyor” dedi. 
“Manşet” enflasyon rekoru
Manşet enflasyon diye adlandırılan TÜFE’nin son 6 ayda yüzde 80’e ulaştığını aktaran Karaca, “2021 yılının Kasım ayında yüzde 21,3 olan manşet enflasyon, aralık ayında gelen yüzde 13,6’lık aylık enflasyon verisinin ardından yılı yüzde 36,1’le kapattı. Manşet enflasyon olarak adlandırılan Tüketici fiyat endeksi TÜFE, sadece 6 ay içinde yüzde 80’e ulaştı. Yılın ikinci yarısında yüzde 80’ler seviyesindeki seyrini sürdüren manşet enflasyon, Ekim ayında yüzde 85,5 ile zirve yaptı. Kasım ayında manşet enflasyon yüzde 84,4 olarak ölçüldü. Enflasyondaki değişim dudak uçuklatıyor” şeklinde konuştu. 
“Vatandaşın bankalara borcu:        1 trilyon 533 milyar TL”
Vatandaşların, çiftçinin ve işletmecilerin bankalara o*lan borçlarına da konuşmasında yer veren Karaca, “Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan kredi borçları Kasım ayında 40,2 milyar TL daha artarak 301,6 milyar lirayı geçti. Bu borcun 238,6 milyar TL’lik kısmını sektörün kamu bankalarına olan borçları oluşturdu. Yerli özel ve yabancı bankaların tarım sektöründe olan kredi alacakları ise 63 milyar TL’yi buldu. Ekonominin bel kemiği küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ’lerin) bankacılık sektörüne olan kredi borçları ise Kasım ayında 98,5 milyar TL daha artarak 1 trilyon 946 milyar liraya ulaştı. Bireysel krediler ve kredi kartı borçlarında da düşüş maalesef yok. Faiz teşviki ve yüksek enflasyon nedeniyle harcamalarını öne çekip borçlanan vatandaşların bankalara olan borcu bir haftada 32 milyar TL daha artarak 23 Aralık itibariyle 1 trilyon 533 milyar liraya yükseldi” dedi. 
“Açlık ve yoksulluk sınırı arttı”
Çözümün 6’lı Masa’dan geçtiğini aktaran Karaca, “Türk-İş’e göre hem açlık sınırı hem de yoksulluk sınırı 2022 yılında önceki yıla göre yüzde 102,5 oranında arttı. 2023’e umutla girmeyi bekleyen vatandaşın hayalleri ise yine suya düştü. Açlık ve yoksulluk AKP tarafından dayatıldı. “Türkiye; artık devredilemez, ötelenemez sorunlarla baş edemez noktadadır. Vatandaşlarımızın ihtiyaçları; Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonundan da pazarladığı “hayal”lerinden büyüktür! 2023 seçim yılı… Vatandaşın karnı aç ama hayal pazarlayan AKP vaatlerine karnı tok! Bu tabloyu tersine çevirmek mümkün. CHP iktidarında adaletle adil bölüşüm ile ülke kaynaklarının peşkeş çekilmesini önleyerek vatandaşın ezilmesini, yok sayılmasını, belinin bükülmesini, başının öne eğilmek zorunda kalmasını önleyeceğiz. 2023’te hep birlikte AKP’yi sandığa gömmekten başka çare, altılı masadan başka çözüm adresi yok” diyerek sözlerini noktaladı.

Serhat KÖSE

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi