GESİFED, Türkiye’nin ikilemini konuştu

TÜRKONFED tarafından hazırlanan “Türkiye’nin İkilemi; Orta Gelir ve Orta Demokrasi Tuzakları” Politika Notu, GESİFED ev sahipliğinde Denizli’de düzenlenen toplantı ile sunuldu. Demokrasi ve ekonomi ilişkisine vurgu yapan Politika Notu’nda  gelişmiş bir ekonomi için gelişmiş bir demokrasinin şart olduğu vurgusu yapıldı.

31-05-2018 14:28:21

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), üye federasyonlarından Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) ev sahipliğinde Anemon Otel’de düzenlenen toplantıda demokratikleşme ve kalkınma ilişkisine vurgu yaptığı Politika Notu’nu açıkladı. 

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Turgut, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve GESİFED Önceki Dönem Başkanı Gültekin Okay Salgar, GESİFED Kurucu Başkanı Mehmet Salih Başöz, GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Av. Aysun Nalbant ile GESİFED üyesi iş insanlarının da katıldığı  Türkiye’nin İkilemi: Orta Gelir ve Orta Demokrasi Tuzakları Tanıtım Raporu’nun sunumu TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Tahkim Derneği (İSTA) Başkanı  Mehmet Gün tarafından yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Av. Aysun Nalbant, “Orta gelir tuzağı ile orta demokrasi tuzağından,  maksimum gelişme ve sonuç beklediğimiz ekonomi ve demokrasi konularında, bir türlü çeperlerini yırtamadığımız dar alanda hapsolup kalmak olarak da basitçe tanımlayabildiğimiz bu ortalama düzeyden çıkış son derece önemlidir” dedi.  

“Güçlü bir ekonomi için güçlü demokrasi şart”
TÜRKONFED Başkan Yardımcısı  Mehmet Gün,  güçlü bir ekonomi için güçlü bir demokrasinin şart olduğunu dile getirdi. Sürdürülebilir büyüme ve sağlıklı bir ekonomik kalkınma için hesap verilebilirliğin ve hukukun üstünlüğünün gerekliliğine vurgu yapan Gün, hukuki ve demokratik yapının güçlendirilmediği bir ülkede toplumsal refah ve sürdürülebilir ekonomik yapının oluşmasının neredeyse imkânsız olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ekonomik büyüme ve sürdürülebilir GSYH artışı sağlayarak Orta Gelir Tuzağı’ndan kurtulabilmesinin Orta Demokrasi Tuzağı’ndan çıkmasına bağlı olduğunu dile getiren Gün, “Yargıyı tam bağımsız, hesap verir, etkin ve verimli hizmet verir hale getirmek. Hukukun üstünlüğünü ve hesap verirliği kamuya hâkim kılmak. Siyasi partiler ile meslek kuruluşları içi seçimler de dahil, seçimlerde temsilde adaleti sağlamak gerekli ve yeterlidir. Çoğulculuk, güçler ayrılığı, hukuka uygun devlet yönetimi ve en önemlisi hesap verilebilirlik; güçlü bir ekonomi, sürdürülebilir ve nitelikli kalkınma, toplumsal barış ve refah için olmazsa olmaz kurallardır. Türkiye’nin şu anki olumsuz ekonomik ve siyasi görüntüsünden çıkabilmesinin yolu, demokratik kurumların güçlendirilmesinden geçer. Bu politika notu, bahsettiğimiz bu kritik alanlarda süren tartışmalara ışık tutmak ve bu yönde bir çıkış arayan kesimlerle hareket birliği sağlamak amacı güdüyor. Umuyorum ki bu politika notu bu amaca doğrudan katkı koyacaktır” diye konuştu.
Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi