“Depremden en fazla kadınlar ve çocuklar etkileniyor”

Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu Sözcüsü Ebru Koç Acar, 10 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş depreminden en çok etkilenen kesimin kadınlar ve çocuklar olduğunu söyledi. Acar, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; deprem anında kadınlar genellikle kıyafetleri uygun olmadığı nedeniyle evden dışarıya çıkmakta gecikiyor ve en fazla enkaz altında kalanlar oluyor” dedi.

28-02-2023 10:49:24

Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, Kahramanmaraş depremi değerlendirmesi için Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Platform adına açıklama yapan Ebru Koç Acar, “Depremin yıkıcı etkisi iktidarın aldığı kararlar ve uyguladığı politikalar ile gün gün derinleşiyor. İlk günden itibaren organize olamayan ve arama kurtarma çalışmalarına başlamayan AFAD, halk enkaz altındayken OHAL ilan eden AKP-MHP iktidarı afeti felakete çevirmiştir. Yardım çığlıklarına sağır sultan kesilen iktidar, veryansın eden halkı gözaltına almakla, hakaretler yağdırmakla meşgul olmuş, valisinden sağlık bakanına kadar halkın yüzüne bakılmamış üzerine bir de halka "Maaşlarınızı bağışlayın." çağrısı yapmıştır” dedi.
Diyanet'e tepki!
Geçtiğimiz günlerde Diyanet Başkanlığı, ailelerin evlat edindikleri çocuklara, "Öz evlat gibi davranmasının" doğru olmadığını ve "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını" savundu. Öte yandan deprem bölgesinde cemaat ve tarikat kurslarının açıldığı ve yüzlerce çocuğun devlet eliyle tarikatlara teslim edilmiş olduğu ortaya çıktı. Bir diğer taraftan devlet eliyle yükseltilen şiddet kadınlara ve çocuklara da yönelmiş durumda. Hatay’da evi ağır hasar alan Alev Altun çocuklarıyla beraber eski eşinin evinde kalırken; eski eşi Savaş Altun tarafından üzerine kaynar su döküldü. Fail Savaş Altun ifadesinde ”Suyun artçı sarsıntı nedeniyle yanlışlıkla döküldüğünü” söyledi. Kadına yönelik şiddet afet koşullarında artmaktadır. Dünya genelinde afet sonrası istismar oranlarının yüzde 300 arttığı rapor edilmiştir. Bir başka önemli konu ise deprem bölgesinde temiz su ve tuvalet ihtiyaçlarının yeterince karşılanmaması nedeniyle ortaya çıkan hijyen sorunu. Tuvalet ve temizlik problemi bölgede salgın hastalıkların başlamasına ve yayılmasına, ayrıca özellikle kadınların ciddi enfeksiyonel hastalıklar yaşamasına neden olmakta. Bilinçli olarak yapılan tercihlerle deprem bölgelerinde yaşanılan krizler ve mağduriyetler halkın dayanışmasıyla sarılmaya çalışılıyor. Bölgede hala ped, iç çamaşırı, hijyen kitleri gibi ihtiyaçların olduğunu biliyoruz. Denizli’de ise şuan AFAD’a kayıtlı olan ortalama on beş bin depremzede yerleşmiştir. Bu sayının büyük bir kısmını kadınlar ve çocuklar oluşturmaktadır.  Bizler de Denizli’de depremin ilk gününden itibaren dayanışma çalışmaları yürüten kadınlar olarak buradan bir kez daha bu çalışmalarımızı sürdüreceğimizi duyuruyoruz. Hala bölgede yaşayan kadınların özel ihtiyaçlarına yönelik dayanışma kampanyamız devam etmekte. Diğer taraftan ise tüm Denizlili kadınları ilimize gelen, bu bölgeye yerleşen tüm depremzede kadınlar ile de dayanışmanın yollarını döşemeye ve güçlendirmeye çağırıyoruz” açıklamalarını yaptı.  Kubilay DEMİR

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi