Çal kardeş kentini buldu

Moldova’nın Türk asıllı Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti’nin 9 belediye başkanı, Çal’ı ziyaret etti. Tomay Belediyesi ile Çal Belediyesi kardeş kent protokolü yaptı.

18-11-2022 10:58:34

Gagavuzyalı 9 belediye başkanı, Pamukkale Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Eskin ile birlikte Çal’ı ziyaret etti. Ziyarete Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı ile Türk Ocakları Şube Başkanı Prof.Dr.Turgut Tok’ta heyette yer aldı. Gagavuzya ekonomisinin de lokomotifinin şarap ve üzüm olduğunu dile getiren Moldovalı Belediye Başkanları, Ezel Şarapları ve Küp Şarapları firmalarında incelemede bulunup, şarap tadımı yaptı. Heyet, Çal ile ilgili bilgileri Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan’dan aldı. Çal Kadın Kooperatifi’ni de ziyaret eden heyet, Çallı girişimci kadınların çalışmalarını taktir etti, Çal yöresi ürünlerini çok beğendiklerini ifade ettiler.
“Artık bütünleşmek istiyoruz”
Gagavuzya Belediyeler Birliği Başkanı ve Kıpçak Belediye Başkanı OlegGarizan, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan’ı makamında ziyarette yaptığı açıklamada, “Moldova’da küçük bir ada da yaşar gibiyiz. Biz de Türk’üz. Gök oğuzlardanız. Artık Türkiye’den kopuk yaşamak istemiyoruz. Türküz, kardeşiz. Artık bütünleşmek istiyoruz. Çal bölgesinde üzüm üretimi ve şarap sektörü oldukça gelişmiş durumda. Üzüm ve şarap üretiminde biz de söz sahibiyiz. Burada kardeşlerimizle kucaklaştık, ekonomik işbirliği yapmaya da hazırız. Çal’daki potansiyel yüksek. Şarapları ve üzümleri oldukça kaliteli. Dünya’da söz sahibi olması gerekiyor. Türk halkı ile dilimiz aynı, geleneklerimiz bir. Sonuçta kardeşiz. Bundan sonra ilişkilerimiz daha sıcak olacak” diye konuştu.
Çal ile Tomay kardeş kent oluyor
Tomay Belediye Başkanı Fiodor Topçu ile Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Kardeş Kent” protokolünü imzaladı. Her iki belediyenin de meclisinde karar alındıktan sonra Çal ile Tomay kardeş kent olacak. Başkan Fethi Akcan, “Türk dünyasından kardeşlerimizle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadık” dedi. Akcan, en kısa sürede Çal’dan bir heyetin Gagavuzya’ya gideceğini ve dostluğun perçinleneceğini söyleyerek, açıklamasına şöyle devam etti: “26 ülkeden belediye başkanları ile zaman zaman görüştük. Hiç bu kadar heyecanlanmadım. Karşımızda Moldovalı değil de, sanki Anadolu’nun her hangi bir köşesinde görev yapan belediye başkanları var gibi hissettim. Türk dünyasının bir gün bir araya gelip kocaman bir Türk Ailesi olacağına inanan bizler, Gagavuz Türkler’i ile ilişkilerimizi daha da arttırmak, kardeşliğimizi pekiştirmek istiyoruz.”
Çallı kadınların ürünlerini  çok beğendiler
Belediye Başkanları, Çal Kadın Kooperatifi’ni de ziyaret etti. Burada, kooperatifin çalışmaları hakkında bilgi alan başkanlar, üreten ve ürettiğini Çal Garası markasıyla pazarlayan kadınların yaptığı çalışmanın taktire şayan olduğunu belirtip, Belediye Başkanı Akcan’ı kutladılar.  Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi