21 Kasım 2022 Pazartesi

Aydoğan: “Bakanlığın sisteme darbe vurduğu gün”

Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, kamuoyunun itirazlarına rağmen bakanlık tarafından yapılan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öngördüğü uzman öğretmenlik sınavları ile ilgili tepkili bir açıklama yaptı. Aydoğan, yapılan sınavı “MEB’in milli eğitim sistemine en ağır darbe vurduğu gün” olarak niteledi.

21-11-2022 12:20:55

“MEB için utancın, bizler için ise direncin günüdür” başlıklı açıklamasında sınavla ilgili eğitim emekçilerinin görüşünün alınmadığının altını çizen Aydoğan, “19 Kasım 2022, Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Eğitim sistemini geliştirmek ve çağın ötesine taşımak maksadıyla kurulmuş olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın milli eğitim sistemine en ağır darbelerden birini bizzat vurduğu gündür. Eğitim emekçilerinden görüş alınmadan, sarayın talimatı ve yandaş sendikaların talebiyle hayatımıza sokulan ve mesleğimizin üzerine kara bir bulut gibi çöken Öğretmenlik Meslek Kanununun öngördüğü uzman öğretmenlik sınavları, bizlerin ve ilerici kamuoyunun tüm itirazlarına rağmen yapılmıştır. Oysa “güvenceli istihdam bir haktır” hükmünü içeren Anayasamıza aykırı olarak öğretmenleri sözleşmeli, ücretli, kadrolu diye ayrıştıran MEB, düzenlediği bu ezbere dayalı sınav sistemiyle yeni suni ayrıştırmalar için bu ayrıştırıcı sınavı uygulamıştır. Sadece 5 gün sonra, yani Öğretmenler Günü’nde en büyük övgüleri dizmek için riyakarca bir yarışa girecek olanlar, bugün öğretmenlerin uzmanlıklarını da, diplomalarını da, haklarını da, sorunlarını da resmi olarak görmezden gelmiştir. ÖMK ve onun öngördüğü bu haksız sınavların, Anayasa Mahkemesine taşınmış olmasına rağmen inatla yapılması, hem sınava giren eğitimciler hem de girmeyen eğitimciler için yeni mağduriyetlerin kapısını aralamıştır. MEB, “mülkün temeli” olan adaleti bekleme zahmetine girmemiştir. Yani bugün, eğitimci bile olmayan, Bakanlığın as kadrolarının çoğunu eğitimcilikle alakası olmayan şahıslarla dolduran bir Milli Eğitim Bakanının kendi yeterliliğine bakmadan, ezbere dayalı bir sınavla öğretmenlerin yeterliliğini ölçmeye kalktığı bir gün olarak tarihe geçmiştir” dedi. 
“Eğitim emekçilerinin gerçek saygıya ihtiyacı var”
Tarihin bugünü unutmayacağını belirten Aydoğan, “Bizler dünyada Başöğretmen unvanlı bir liderin kurduğu tek ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nde, öğretmen görünce kulağını kaşıyarak arkasını dönen bu zihniyetin yaptıklarını unutmayacağız! Sınıfta öğretmenin önüne geçmeyi dahi doğru bulmayan bir bakış açısıyla kurulan bu ülkenin eğitim sistemine, öğretmenin gözüne bakacak yüzü bile olmayanların verdiği zararı unutturmayacağız! O yüzden bugün MEB için utancın, biz eğitim emekçileri için ise direncin günüdür! Biz bu rezil tabloya bakıp kararlılığımızı pekiştirecek ve önünde sonunda mesleğimize hakaret niteliğindeki ÖMK’yi tarihin çöplüğüne, onu üreten zihniyetin yanı başına göndereceğiz! Ve Eğitim-İş olarak ilan ediyoruz: Eğitim emekçisinin kazanımlarına göz diken, onun uzmanlığını görmezden gelip emeğini küçümseyen bu anlayışın 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde riyakarca sarf edeceği ezbere övgüleri istemiyoruz! Eğitim emekçilerinin yalan övgülere değil, gerçek saygıya ihtiyacı var. Eğitim emekçilerinin günde bir kez hatırlanmaya değil yıl boyu insani koşullarda çalışıp insanlık onuruna yaraşır ücretler almaya ihtiyacı var. Eğitim emekçisinin “yeterliliği” olan bir Milli Eğitim Bakanlığı’na ihtiyacı var! Mesleğimize en çok zarar veren yöneticilerin, takiye yaparak mesleğimizi övmesini dinlemeyeceğiz” şeklinde konuştu. Serhat KÖSE

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi