Zatürre öldürücü olabilir

Pamukkale Üniversitesi  Hastanesi Göğüs Hastalıkları AD. Başkanı Prof. Dr. Sibel Pekcan, zatürre hastalığının tedavi edilmediği takdirde ölüm nedeni olabileceğini belirtti.

14-11-2018 10:26:41

Dünya Zatürre Günü nedeniyle açıklama yapan Prof. Dr. Sibel Pekcan, zatürre (pnömoni ) hastalığının belirtileri, tedavisi hakkında bilgilendirmede bulundu. Zatürrenin, akciğerlerin akut infeksiyonu olarak tanımlanabileceğini belirten Pekcan, “Bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşabilir. En sık görülen, hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasındadır. Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik bir hastalığa sahip olanlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı varlığında daha sık görülür. İç ortam hava kirliliğine yol açan odun, tezek dumanı solumak, kalabalık evlerde yaşamak ve özellikle çocuklar için ebeveynlerinin içtiği sigaranın dumanını solumak da zatürreye yakalanma ihtimalini artırmaktadır. Toplumda gelişen pnömoniler, tüm dünyada hastane başvurularının, tedavi giderlerinin, iş, okul günü kayıplarının ve ölümlerin önemli bir kısmından sorumludur” dedi. 

El yıkama ve hijyene dikkat edilmesinin, bulunulan ortamın düzenli olarak havalandırılmasının, diyabet, kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkların uygun şekilde tedavisinin yapılmasının zatürreden korunmada etkili olabilecek önemli faktörler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sibel Pekcan,  “Zatürreye neden olan mikrobun belirlenmesi çoğu kez mümkün olmayabilir. Ancak zatürre tanısı konduktan sonra en kısa zamanda antibiyotik tedavinin başlanması gereklidir. Bu nedenle hastanın yaşı, kronik hastalıkları, zatürrenin şiddeti gibi durumlar dikkate alınarak antibiyotik tedavi başlanır. Balgamda herhangi bir mikrobun izlerinin saptanması ve bu mikrobun hangi antibiyotikle tedavi edilebileceğine dair veriler 72 saat içinde sonuçlanır. Sonuçlara göre antibiyotik tedavisi yeniden düzenlenebilir” diye konuştu. 

Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi