27 Temmuz 2022 Çarşamba

Yıldan yıla boşalıyor

Yaklaşık 5 yıl önce Honaz’ın Kaklık Mahallesinde kurulan Deri İhtisas Sanayi Bölgesi’ne taşınan 102 deri sanayicisinden yalnızca 13’ü aktif olarak çalışıyor. Yeni yerlerine hala alışamadıklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Güran, yaşadıkları sıkıntıları  “Kümesin içine girdik” sözleriyle özetliyor. 

02-02-2018 17:32:28

Merkezefendi'nin Sümer Mahallesi'nde, 1935 yılında kurulan ve uzun yıllar tabakhane bölgesinde uzun yıllar hizmet veren deri sanayicileri, 5 yıl önce Honaz’ın Kaklık Mahallesi’nde 63 hektarlık alana kurulan Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne taşındı.

102 DERİCİDEN 13’Ü AYAKTA KALDI
Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmanın kendilerine ağır maliyet yüklediğini söyleyen Deri İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Güran, “GEKA, Büyükşehir Belediyesi ve devletin teşvikleriyle Deri İhtisas Sanayi Bölgesi’ne taşındık. Ancak burada bize ağır gelen yükler var. Örneğin elektrik ve atık su arıtma tesisinin bize maliyeti oldukça yüksek oldu. Bu yükün altından kalkamayan deri sanayicilerimiz bir bir bırakıyor. Biz buraya taşındığımızda 102 üyemiz vardı.  Bir sonraki yıl 48’e bu yıl da 13’e düştü” dedi.

MALİYETİMİZİ AZALTACAK YATIRIMCI BEKLİYORUZ
İki etaptan oluşan Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin karma organize sanayi bölgesi olması için gerekli müracaatları yaptıkları ve yetkililerin onayını beklediklerini söyleyen Güran, “deri dışında da yatırımcıların buraya gelmesini bekliyoruz. Çünküderi sanayiden gelecek başka yatırımcımız yok.Bu aşamadan sonra arıtma tesisine ihtiyacı olan, çevre hizmetlerinden faydalanmak isteyen tüm sanayicileriDeri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne bekliyoruz” çağrısında bulundu.

DERİ KULLANIMI AZALDI
Deri sektörünün sorunlarının yalnızda Denizli’ye özgü sorunlar olmadığını da vurgulayan Güran,” Deri kullanımı azaldı. Bunun iki nedeni var. Biri mağazalarda deri ürünlerin maliyetinin çok çok üzerinde satılması. İkinci bir neden ise emek yoğun bir sektör olması ve karının düşük olması. Mağazalardaki fiyat denetimi ve suni ürünlerin denetimini yalnızca yetkililere bırakmamalıyız. Tüketici de gerçek mi suni deri mi bunun araştırmasını iyi yapmalı ve fiyatını da sorgulamalıdır, 80 milyonun yüzde 10 deri , kösele ayakkabı kullansa bile  bizim için cazip hale gelir” dedi.

Güran, geçtiğimiz yıllarda askeriyede, emniyette hatta okullarda bile deri kullanıldığını vurgulayarak, “Emniyetin, ordunun ihalelerine bakıyorum artık kösele şartı konulmuyor. Önceden buralarda deri kullanılırdı. İhale sonrası sektörde büyük bir hareketlenme yaşanırdı. Şimdi artık oralarda bile deri kullanılmıyor” diye konuştu.

KÖSELE DEYİNCE DENİZLİ AKLA GELİYOR
Dünyanın en eski mesleklerinden olan dericiliğin babadan oğula geçen meslek olduğunu söyleyen Güran, “dericilik geleneksel bir meslek. O nedenle aile dışından yatırımcı gelmiyor. Eğer bir girişimci deri sektörüne girmiş ise mutlaka ailesinde, sülalesinde dericilikle ilgilenen biri vardır. Dericilik meşakkatli,dertli, kar payı diğer sektörlere göre çok düşük, iş yoğun, sermaye yoğun, emek gücü isteyen bir sektör. Eleman konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bugün OSB’de 80 kişi çalışıyor. Birçoğu beş yıl içerisinde emekli olacak yaşta. Beş yıl sonra sektörde ciddi eleman krizi yaşanacak. O zaman ne yapacağız bilemiyorum”  dedi. Şengül BOZ

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi