3 Ağustos 2022 Çarşamba

Uzmanlar uyarıyor, elektronik cihazları çocuklara verirken bir daha düşünün!

Denizli Devlet Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Alev Yarışan çocukların uzun süre tablet, telefon gibi elektronik cihazları kullanmasının gözde kuruma, yanma, batma, sulanma ve ağrıya neden olabileceğini, 2 yaşına kadar bu cihazların çocuklar tarafından kesinlikle kullanılmaması gerektiğini söyledi.

21-12-2018 11:03:02

İyi görmenin çocuklarda sağlıklı gelişimin önemli bir parçası olduğunu,  doğumdan itibaren  bebeklerin göz sağlığı açısından takibe alınması gerektiğinin öneminden bahseden Uz. Dr. Alev Yarışan, “Bebekler göz sağlığı açısından prematüre ve prematüre olmayan olarak iki bölümde incelenmesinde fayda vardır. 32 haftadan önce doğan,  1500 gramın altında doğum ağırlığı olan bebeklerin prematüre retinopatisi açısından muayenesi doğumu takiben yapılmalıdır. Prematüre olmayan bebeklerde ise çocuk doktorunun, hemşirenin ve ailenin gözlemleri çok önemlidir” dedi. 

Çocuklarda görme gelişiminin yüzde 60’ının ilk 6 yaşta tamamlanacağını belirten Uz. Dr. Alev Yarışan; “Göz tembelliği gözde ve görme yollarında bilinen bir hastalık olmaksızın görmenin engellenmesi  ve iki göz arası anormal etkileşim sonucu ortaya çıkan, çoğunlukla tek gözde daha az olarak iki gözde ortaya çıkan görme azlığıdır. Eğer tek gözde tembellik mevcut ise ailenin ve çocuğun bu durumu erken dönemde fark etmesi oldukça zordur. Tanısı genellikle rutin göz muayeneleri sırasında koyulmaktadır. Erken tanı için 6. aydan itibaren göz muayeneleri ve kontrolleri yaptırılmalıdır. İlk 3 yaş sonunda çocukla iletişim kurulması kolaylaştığından her iki gözün görme keskinliği ayrı ayrı tespit edilmelidir. Tedavisinde göz kırma kusurlarının düzeltilmesi, iyi gören gözün kapatılarak az gören gözün uyarılması beraberinde eşlik eden şaşılık ve benzeri patolojilerin tedavisi yapılmalıdır. Kapama tedavisine ne kadar erken başlanır ise başarı şansı o kadar artacaktır” diye konuştu. 

Haber Merkezi 

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi