6 Ağustos 2022 Cumartesi

Tekstilciler fuarı değerlendirdi

Denizli’de üretim yapan tekstil firmalarının yoğun bir şekilde katıldığı Heimtextil Fuarı sonrasında firmalar, Denizli Sanayi Odası’nın düzenlediği yemekli toplantıda fuarı değerlendirme fırsatı buldu.

21-01-2020 11:12:11

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci ve Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu’nun açılış konuşmalarını yaptığı toplantıda Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Kasapoğlu, sektöre ilişkin verileri katılımcılarla paylaştı. 

Tekstil Sektörü, Ülkenin Vazgeçilmezidir

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün 4 Milyona yaklaşan istihdamıyla imalat sanayindeki toplam istihdamın ¼’ünden fazlasını üstlendiğini belirten Kasapoğlu, “Tekstil ve konfeksiyon sektörü ülkemiz için vazgeçilmez bir sektördür. Özellikle yerli otomobilin gündemde olduğu bugünlerde yüksek teknolojili üretimler dillere pelesenk olmuş durumda ama bugün Dünya ticaretinde Türkiye’ye 4. lük sağlayan ve gerek yarattığı istihdamla gerekse ihracatıyla ülke ekonomisine sürekli katkı sağlayan başka bir sektör yok. Tarıma dayalı imalat dışında son 10 yıldır sekmeden dış ticaret fazlası veren tek imalat sektör tekstil ve konfeksiyon sektörü. Sektörün ekonomiye sağladığı bu katkıda da Denizli’nin rolü büyük. İhracatının yarısını Avrupa’ya yapan Denizli tekstil sektörü, tekstil ve hammaddeleri ihracatında Türkiye’nin 6. ve hazır giyimde Türkiye’nin en büyük 4. ihracatçısı konumundadır.” diyerek tekstil ve konfeksiyon sektörünün ülke ekonomisi açısından önemini vurguladı. 

Tekstil Yatırımcısı Hak Etmediği Şekilde Yalnız Bırakılıyor

Sektör yatırımcıları olarak çok yalnız bırakıldıklarını ifade eden Kasapoğlu, “Tekstil ve konfeksiyon, düşük teknoloji sınıfına girdiği için desteklerden hep asgari düzeylerde faydalanıyor. Halbuki yarattığımız katma değer ve istihdamla ülke ekonomisine verdiğimiz doğrudan ve dolaylı katkı rakamlarla ortada. Özellikle bölgesel teşvikler, biz tekstil yatırımcılarına çok zarar verdi. TÜİK tarafından açıklanan son GSYH verileri de gösteriyor ki, en yoğun teşviklerin verildiği illerde herhangi bir ilerleme yaşanmamışken, tekstil ve konfeksiyon sektörünün kümelendiği ve teşviklerden en az yararlanan 1. ve 2. bölgelerde GSYH hem miktarsal hem de oransal olarak artmış durumda. Bölgesel teşvikin bizi ileriye götürmediği artık anlaşılmalı ve bu yanlıştan dönülmelidir.” diyerek yatırım politikalarına ilişkin sektörün şikayetlerini dile getirdi. 

Toplantının fuar izlenimlerine yer verilen kısmında katılımcıların çoğunluğu fuar yerlerinin iyileştirilmesi talebini dile getirirken, en çok tartışılan ikinci konu da fuar katılımcılarına verilen devlet desteklerinin yetersizliği oldu. Ticaret Bakanlığı’ndan gelen yetkililerle birebir görüşme fırsatı yakalayan katılımcılar, taleplerini gerekçeleri ile birlikte doğrudan konunun uzmanlarına iletme şansı yakaladı. Haber Merkezi

YORUM YAZ
BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
Okur yorumları, kişilerin kendi görüşleridir. Bu yorumlardan sorumlu değildir.
YORUM YAZ - 1-0 galip geldi